Zo krijg je je kleuter in zijn eigen bedje

Els van Asseldonk 3 aug 2014 Kids

De Amerikaanse website The Stir vroeg papa’s en mama’s naar hun tips om hun kind in zijn eigen bed te laten slapen. Want pfoeh, een peuter/kleuter kan wel 99 dingen bedenken waarom hij niet in zijn bedje wil slapen. Daarom hieronder zes handige tips:

1. Oefenen met een tent


Het probleem: je kind wil echt je bed niet verlaten, maar jij doet geen oog dicht omdat je om de haverklap iets hoort of een arm tegen je gezicht krijgt. Het compromis: je kind mag in jullie kamer slapen, maar niet in jullie bed. Zet een kleine speelgoedtent bij het voeteneind en laat haar hier iedere avond ‘kamperen’. Nadat je kleuter eraan gewend is verhuis je de tent naar haar eigen kamer. Laat haar nog een week in de tent slapen, maar verhuis iedere dag een knuffel of dekentje naar haar eigen bed. Waarschijnlijk blijft hij/zij het iedere dag terug naar het tentje slepen, totdat je kleuter zich realiseert dat-ie net zo goed in zijn eigen bed kan gaan liggen.

2. Ga op monstertocht

b6b1655be1730becd2fcbfd08336c841
Sommige kinderen willen niet in hun kamer slapen omdat ze bang zijn. Zoek uit waar ze bang voor zijn! Soms kan de oplossing zo simpel zijn als een keer met monsterspray (een plantenverstuiver met wat water) rond te sprayen. Of verschuif wat meubels om van de enge schaduwen af te komen. En ook altijd goed: een slaaplampje.

3. Zorg voor een beloning

2fb3bdb2033c87ebecd2a4280ef3245a
Hé, het werkte bij het zindelijk maken, dus waarom nu niet? Beloon iedere nacht in het eigen bed met een sticker. Iedere volle week winnen ze een prijsje.

4. Stop ze gewoon terug in bed

480093525
Oei, dit is soms een lastige. Iedere keer dat je kind uit bed kruipt, pak je ‘m op en legt hem/haar terug in bed. Kalm. Ga niet roepen of zeuren. Sterker nog: zeg liever helemaal niks. Het feit dat ze geen aandacht van je krijgen, ook geen negatieve, zorgt dat ze een stuk minder uit bed kruipen.

5. Blijf in de kamer tot ze in slaap vallen

87725792
Ja, dit kan een hoop tijd kosten, maar veel moeders zweren erbij. Het trucje? Ga iedere avond steeds een stukje verder van het bed af zitten. De eerste avond zit je bij ze op bed, de tweede halverwege de kamer, nacht drie in de deuropening, nacht vier buiten de kamer met de deur open en ga zo maar verder. Belangrijk is wel dat je je kind geen aandacht geeft. Ze moeten weten dat het bedtijd is, niet gezellig-met-mama-babbelen-tijd. Of met papa.

6. Doe de deur dicht

26f2c215ff222b3f88823be7fea11703
Nee, niet op slot gekkie, maar gewoon dicht. Online vertelde een moeder dat ze altijd de deur een stukje open liet omdat ze dacht dat het haar kleuter gerust zou stellen. Maar na weken van gedoe kwam ze erachter dat die open deur haar kind juist wakker hield. Hij kon vanuit zijn bedje de schaduwen van de tv zien en zijn ouders horen praten (ook als ze expres zachtjes deden).

Wat doe jij om je kind in zijn eigen kamer te laten slapen?

Reageer op artikel:
Zo krijg je je kleuter in zijn eigen bedje
Sluiten