Thea Tijssen
Thea Tijssen Body september 8, 2016

Zo krijgt hij superzaad en jullie een gezonde baby

We weten allemaal dat het belangrijk is dat je er als moeder-to-be een gezond voedingspatroon op nahoudt. Maar wat dacht je van hem? Ja, ook de vader in spe kan aan de bak. Haal de kilo’s groene groenten maar in huis!

Dat blijkt althans uit onderzoek van de McGill University in Canada. Mannelijke muizen die een foliumzuur-arm dieet volgden, hadden 30% meer kans op nakomelingen met een geboorteafwijking vergeleken met muizen die foliumzuurrijk voedsel aten.
Sterker nog: muizen met overgewicht kregen ook vaker baby’s met afwijkingen, zelfs als de papa-muizen genoeg foliumzuur binnenkregen (overgewicht kan het vermogen om vitamine B op te nemen verminderen).

Jij foliumzuur, hij foliumzuur

Het foliumzuur dat jij als moeder binnenkrijgt, verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Maar dit onderzoek laat zien dat een gebrek aan foliumzuur in het voedingspatroon van de vader het DNA in sperma kan veranderen. En uiteindelijk dus de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden.

Lees ook: Boterhammen verplichte kost bij zwangere vrouwen? Iets meer nuance graag!

Goed nieuws

“Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat het voedingspatroon van de vader de erfelijke informatie in sperma kan veranderen’, aldus Sarah Kimmins, hoofd van het onderzoek. Zij gaat ervan uit dat een dergelijk onderzoek dezelfde resultaten zal opleveren bij mensen.
Goed nieuws voor als je bezig bent om ‘voor kinderen te gaan’: je man kan allerlei problemen voor zijn als hij drie maanden hartstikke gezond gaat eten. ‘Zo lang duurt het om nieuw sperma te creëren’, aldus Dr. Kimmins.

Lees ook: Dit wil je niet horen als zwanger worden niet lukt

Aanbevolen hoeveelheid

De aanbevolen hoeveelheid foliumzuur (0,4mg per dag) krijgt je man binnen door de volgende combinatie te eten:
1/2 kopje gekookte spinazie: 33% van de dagelijkse hoeveelheid
Een portie van met foliumzuur verrijkte ontbijtgranen: 25% van de dagelijkse hoeveelheid
1/2 kopje rijst: 23% van de dagelijkse hoeveelheid
4 asperges: 22% van de dagelijkse hoeveelheid
1/2 kopje spruitjes: 20% van de dagelijkse hoeveelheid

Omdat het onderzoek alleen op muizen is uitgevoerd, is er nog geen officieel advies uitgegaan over het eten van foliumzuur voor papa’s-to-be. Mocht dit advies er wel komen, dan gooit meneer er (net als wij vrouwen) gewoon een foliumzuurtabletje in en is hij meteen van het hele ‘groene gedoe’ af. We hopen voor alle vaders in spe dat het advies er snel komt. En tot die tijd: succes met het koken van deze kopjes groenten!

Foliumzuur of niet, je kunt niet op alles invloed uitoefenen: Deze man overtuigde zijn vrouw om nog een keer zwanger te worden en toen gebeurde dit.

Fitpregnancy.com

Reageer op artikel:
Zo krijgt hij superzaad en jullie een gezonde baby
Sluiten