Redactie
Redactie Gezondheid 21 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Een half uur of vier minuten? Zo lang hoor je echt te douchen volgens experts

Hoelang je doucht is heel persoonlijk. Sommigen staan het liefst een uur onder een stikhete douche terwijl ze het hele album van Lizzo meezingen, terwijl anderen binnen drie minuten weer afgedroogd buiten de douchecabine staan. Maar wat is nu het beste? Experts leggen het uit hoelang je het best kan douchen.

Want we willen wel helemaal schoon zijn, maar ook niet onze huid verpesten door een te lange douche-sessie.

Pukkels én een droge huid? Zo verzorg je je gezicht in Corona-tijd

Dit is hoelang je het beste kan douchen, volgens experts

We vallen maar meteen met de deur in huis: voor je huid kun je het beste tien minuten of iets korter douchen. Volgens Melissa Wood, medisch directeur bij Skin Emporium, is het optimaal om tien minuten of korter te douchen.

“Hoe fijn het ook is om op een koude dag een lange warme douche te nemen, toch droogt het de opperhuid ontzettend uit. Als de opperhuid uitdroogt worden talg en natuurlijke oliën verwijderd, waardoor er meer kans is op irriterende huidziekten als eczeem” zegt Wood tegen Glamour UK.

En nu denk je: ik houd mijn douche zo kort mogelijk, want ik wil niet uitdrogen. Maar ook te kort douchen is niet best. Volgens Abbas Kanani, apotheker bij Chemist Click, is acht tot tien minuten inderdaad genoeg om de huid te hydrateren en goed (!) te reinigen. “Minder dan vijf minuten douchen is niet lang genoeg om je lichaam te reinigen en kan bacteriële of schimmelinfecties veroorzaken.”

Hé stinkerd: hoevaak zou je eigenlijk echt moeten douchen?

De temperatuur van je douche

Ook dit is super persoonlijk. Toch blijkt dat hoe warmer je doucht, hoe slechter het is voor de huid. Heb jij last van een huidziekte zoals eczeem? Dan douche je het liefst met lauwwarm water om verdere irritatie te voorkomen.

Ooit overwogen je douche-sessie af te sluiten met koud water? Volgens Kristina Velkova, de oprichtster van Vitaclean, is koud water aan het einde van je douche het beste wat je kan doen.

“Een koude douche nemen heeft voordelen voor zowel je lichaam als geest. Voor een boost van energie in de ochtend: probeer 30 seconden lang te douchen met koud water aan het einde van je douche-sessie. Je voelt je niet alleen alerter, deze truc helpt ook om stress te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en spierpijn te verminderen na een training. Er zijn ook ongelooflijke voordelen voor de schoonheid. Het koude water kan wallen verminderen en je poriën sluiten, waardoor de huid er egaler uitziet en je haar een gezonde glans krijgt.”

Dus als je voortaan die douche naar 45 graden wil draaien en lang wil blijven staan: think twice. 

3 x easy seksstandjes voor jou en je partner onder de douche

Dit artikel verscheen eerder op NSMBL.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Glamour UK

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Een half uur of vier minuten? Zo lang hoor je echt te douchen volgens experts
Sluiten