Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 8 dec 2016

Zo leert je kind op te komen voor kinderen die worden gepest

Als je iets níet wil, is het wel dat je kind gepest wordt. Maar je moet er ook niet aan denken dat je kind een pester is of toekijkt en niets doet terwijl anderen gepest worden. Maar hoe zorg je dat je kind voor een ander opkomt als er wordt gepest, zonder dat ‘ie er zelf onder gaat lijden?

In 2016 geeft 10 procent van de basisschoolleerlingen aan dat zij slachtoffer geweest zijn van pesten. Hiervan geeft bijna 8 procent aan maandelijks gepest te zijn en bijna 3 procent wekelijks. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind deze cijfers nogal schokkend. Elk gepest kind is er natuurlijk een teveel. Maar: hoe brengen we dat aantal terug tot, laten we zeggen: nul?

Opkomen voor elkaar

Oplossing

Er zijn effectieve manieren om het pesten te stoppen en onze kinderen maken onderdeel uit van de oplossing. Dat zegt althans dr. Colleen Logan, een Amerikaanse expert op het gebied van pesten. Zij geeft aan dat het helpt als kinderen opkomen tegen pesten.

‘Als onze kinderen laten merken dat pesten niet oké is, kunnen ze een groot verschil maken in hun eigen sociale omgeving. Alleen al door te zeggen: ‘Nee, dat is niet oké, we accepteren dit niet’, vertelt Logan aan CafeMom. ‘Zelfs als kinderen op de lagere school opkomen tegen pesten, stopt het in de helft van de gevallen binnen tien seconden.’

LEES OOK: 8 stille signalen die erop kunnen wijzen dat je kind gepest wordt

Traumatisch

Logan zegt dat het belangrijk is dat we onze kinderen dit meegeven. En dat we ze moeten belonen als ze opkomen tegen pesters. Er is immers bewijs dat niet alleen gepest zijn, maar ook zelf pester zijn en zelfs een omstander zijn die kijkt en niet ingrijpt bij het pesten, een traumatische uitwerking kan hebben. Volgens Logan hebben we een probleem als we hier niet tegen in opstand komen.

Oké, maar hoe zorg je dat je kind weet hoe hij onderdeel wordt van de oplossing?

1. Oefen simpele manieren om in te grijpen

Geef kinderen makkelijke manieren waarop ze kunnen bemiddelen, zoals ‘Dat is niet oké’, ‘Je kunt mensen zo niet behandelen’ of gewoon: ‘Alsjeblieft, stop’. ‘Kinderen krijgen de boodschap dat het slecht is om te pesten heus wel mee’, zegt Dr. Logan.

2. Complimenteer je kind als je ziet dat hij opkomt tegen pesten

Bijvoorbeeld ‘Ik vond het heel fijn dat je opkwam voor Hannah’, of ‘Ik vond het goed dat je Thijmen vroeg of hij zich niet meer zo wilde gedragen.’

3. Wijs je kind op positieve voorbeelden uit het nieuws

Deel verhalen met je kinderen, zoals dat van die Amerikaanse jongen die dag in, dag uit werd gepest. De reden: zijn ouders hadden het niet breed en dus had de jongen lompe, oude sneakers aan. Een klasgenoot kon het pesten niet meer aanzien en verraste de jongen met nieuwe Nike Air Jordans. De boodschap is hier niet: geef cadeaus en het komt vanzelf goed, maar wel: deze jongen kwam op voor zijn gepeste klasgenoot. Vertel je kind dat dit de mensen zijn tegen wie hij moet opkijken.

LEES OOK: Zo maak je je dochter weerbaar tegen pesters (de tip die je nog niet kende)

4. Zeg dat hij een volwassene moet inschakelen en niet fysiek moet worden

Vertel je kind dat ingrijpen niet betekent dat hij tussen kinderen moet springen en moet vechten met de pester, maar dat hij op zoek moet gaan naar een verantwoordelijke volwassene aan wie hij vertelt wat er is gebeurd.

5. Wees betrokken en waakzaam

Zorg ervoor dat je betrokken blijft bij je kinderen, persoonlijk én online. En kijk uit naar signalen waaruit blijkt dat ze worden gepest of zelf pester zijn. ‘Luister naar andere ouders en kinderen’, adviseert Logan. ‘Als je hoort dat je kind een pester is, dan zal dat ook wel zo zijn.’

Heb jij nog andere tips die kunnen helpen je kind op te laten komen voor gepeste kinderen? Deel ze met ons.

Vind je het lastig om aan je kind uit te leggen wat pesten met iemand doet? Gebruik dan deze methode waarin je dat uitlegt met behulp van appels. Doeltreffend en hartverscheurend tegelijk.

Nji.nl

Reageer op artikel:
Zo leert je kind op te komen voor kinderen die worden gepest
Sluiten