Redactie
Redactie Kids 4 mei 2016

Zo leg je je kinderen uit waarom ze twee minuten stil moeten zijn op 4 mei

Vanavond is de Dodenherdenking. Om stipt acht uur betekent dat een (lange) stilte van twee minuten. Lang? Zul je nu denken. Ja! Voor jonge kinderen wel. Hoe leg je ze uit waarom dit zo is?

Peuters en kleuters krijgen nog niet veel mee, die liggen namelijk vaak al in hun bedje zodra de Dodenherdenking begint. Net zoals kinderen van zes jaar, maar zij kijken soms wel al naar het Jeugdjournaal. Vanaf acht jaar krijgen veel kinderen les volgens Nieuwsbegrip en ontwikkelen zij meer interesse in de geschiedenis van ons land. Vanaf deze leeftijd gaan veel kinderen het Jeugdjournaal en Klokhuis echt volgen en beginnen ze te begrijpen wat de Tweede Wereldoorlog is en wat er precies gebeurd is. Vanaf tien jaar ontwikkelen kinderen een grotere interesse voor de geschiedenis en de wereld en kunnen ze dit meer in perspectief plaatsen.

Uitleg

Volgens kinder- en jeugdpsycholoog Amber Kroon (Chinski Amsterdam) verschilt het per gezin of kinderen gestimuleerd worden om twee minuten stil te zijn. Doe je dit wel, dan is het belangrijk dat je uitlegt waarom jullie twee minuten stil zijn. ‘Dat kan door te zeggen dat jullie denken aan de mensen die zijn omgekomen tijdens de oorlog in ons land en in andere landen. Zij hebben gevochten zodat wij in een vrij land kunnen leven. Wij herdenken deze mensen om wat zij voor ons hebben gedaan/mee hebben gemaakt.’ Kroon benadrukt wel dat ouders niet te veel in details moeten treden. ‘Vertel (nog) niet over de gruwelijke gebeurtenissen, dat zijn dingen die ze later mee zullen krijgen, bijvoorbeeld op school uit de geschiedenisboeken. In die boeken en in programma’s als Het Klokhuis en Het Jeugdjournaal wordt het goed omschreven.’ Een tip is de kinderen bijvoorbeeld een keer mee te nemen naar een herdenking in de buurt, of ga een dag erop uit naar het verzetsmuseum Junior of het Anne Frankhuis.

Documentaires en tv-programma’s

Naast het zelf uit te leggen en de geschiedenisboeken erbij te pakken, kunnen documentaires en tv-programma’s uitkomst bieden om de oorlog uit te leggen. Zo noemt Kroon de documentaire 13 in de oorlog (13 afleveringen over de Tweede Wereldoorlog waarin wordt uitgelegd wie Hitler was en wat hij deed) en de film Oorlogswinter (het verhaal van Michiel die in de laatste ijskoude winter van de oorlog volwassen wordt).

Hoe leg jij de Dodenherdenking uit aan je kinderen? Reageer op Facebook!

Reageer op artikel:
Zo leg je je kinderen uit waarom ze twee minuten stil moeten zijn op 4 mei
Sluiten