7 x zo loods je je kind relaxed door de Cito-toets (of een andere eindtoets)

Vandaag is in heel Nederland groep 8 begonnen met de Centrale Eindtoets. Op de meeste scholen is dat nog altijd de Cito-toets. Ook de oudste zoon (12) van Fammes Suzanne is vanochtend met gezonde spanning de deur uitgegaan. Hoe heeft zij hem voorbereid op een relaxte drie dagen Cito? 7 tips!

Hedenochtend, half 8. “Pap, mam.. het is half acht.” Onze middelste zoon (10) staat naast het bed. Altijd net even eerder dan de wekker. Prima! Terwijl mijn man uit bed springt -onze driejarige dochter roept al vanuit haar kamertje- klok ik de halve liter water weg die ik vind naast mijn bed. Op naar het hoofdkwartier van onze puber: Hugo (12). Vandaag zal hij starten met de driedaagse marathon die Cito-toets heet. Hoei!

Hoe belangrijk is het nog?

Vroeger, toen wij ‘m zelf maakten, was ‘ie nog doorslaggevend, de Cito-toets. Sterker nog: tot voor kort was het dé enige toets die je in groep 8 kon maken, en was je score (500 – 550) grotendeels bepalend voor je middelbare schoolniveau. De druk was dan ook hoog, en met gezonde spanning (kloppend hart, zweethanden, paniek-focus-paniek-focus) haalde je na drie dagen de eindstreep. En hadden de zenuwen je óf gebroken (mijn bff werd gerankt op mavo, terwijl er VWO op haar voorhoofd stond), óf juist sterk gemaakt. Hoe dan ook: deze drie dagen Cito waren de eerste écht belangrijke dagen in jouw schoolcarrière.

En dat is niet veranderd.

Want ook al zijn er inmiddels veel meer testen en toetsen, én is het advies van de school het meest belangrijk geworden (hoera daarvoor), voor Hugo, voor zijn vrienden, voor heel groep 8 in héél Nederland is de Cito-toets nog steeds net zo belangrijk, als dat ‘ie ooit voor jou was. Het maken van de Cito is het begin van een lange middelbare schoolperiode die bol zal staan van huiswerk, druk, deadlines, toetsen en overhoringen.

Zo hou je het relaxed!
Nu is het natuurlijk geen nieuws als ik je vertel dat je kind op zijn best is, en gewoon zal doen wat binnen zijn kunnen ligt, als hij rustig en ontspannen is. Dus hoe loods je je kind nou zo relaxed mogelijk door deze dagen heen?

1.
Lekker bewegen (in plaats van bankhangen)

Gisteren zijn Hugo en ik een stuk gaan hardlopen. Hij liep 5 kilometer, en voelde zich heerlijk. ‘Dan maak je je hoofd even leeg,’ had ik gezegd. Want zo werkt hardlopen. Of voetballen, fietsen, desnoods verstoppertje spelen. Gewoon, naar buiten. Bewegen. En niet. achter. dat. scherm.

2.
Op tijd naar bed (en een klein beetje uitslapen)

Het is inmiddels kwart voor 8 als ik boven kom en Hugo nog ligt te slapen. Iets wat hij doet met absolute verve, overigens. Zijn luiheid heeft hij van mij. Als hij dan wakker wordt (zijn peuterzusje springt bovenop zijn rug) is hij niet zo humeurig als andere dagen. Omdat hij gisteren écht een keer op tijd naar bed is gegaan. Een goed begin!

3.
In bad of onder de douche.

Misschien sta jij veel eerder op dan ik. Of later. Hoe dan ook: in huize Sandberg is er nu nog ruim voldoende tijd om in bad te gaan. Terwijl ik de kinderen naar beneden stuur voor het ontbijt, laat ik een schuimbad vollopen. Voor Hugo. Lekker onder water. Ongewassen naar school vertrekken kan volgende week wel weer. (Heb je geen bad? Een warme douche werkt natuurlijk ook prima!)

4.
Zet een goed ontbijt neer.

Aan de ontbijttafel – die mijn man gisterenavond al heeft gedekt- is deze ochtend een ruime variatie aan lekker opstartvoer te vinden. Van muesli tot volkoren broodjes, plakken kaas, bananen en havermout. Door de komende dagen te zorgen voor een uitgebreid ‘ontbijtbuffet’, zit je kind in ieder geval niet met knorrende maag in de klas.

5.
Voorraadje Dextro en kauwgom.

‘Mam, van kauwen gaan je hersens beter werken, dus we mogen kauwgom meenemen!’ Met deze wetenschap togen we dit weekend naar de plaatselijke super voor een pakje Sportlife en een rolletje Dextro. Of het werkt of niet, dat doet er niet toe; je kind is überhaupt blij. Het gaat om legaal snoep eten in de klas, tenslotte!

6.
Maak er geen issue van!

Je weet dit wel. Hoe meer druk je op je kind legt, hoe vervelender het voor hem of haar is. Nu mag je best je hoop uitspreken dat hij zijn best zal doen. Natuurlijk. En of hij dat vervolgens doet, hangt volledig af van het karakter van je kind. Je kunt hem wel de gouden tip geven hoe dan ook altijd een antwoord te geven. Ook als hij het niet weet. Want geen antwoord ingevuld… dat is sowieso fout.

7.
Oefen met mate.

Nu heb ik makkelijk praten met mijn VWO-zoon. Als hij zijn Cito superslecht zou maken, verandert dat niks aan het advies dat de school hem reeds heeft gegeven. Voor zijn beste vriend is het een heel ander verhaal. Binnen zijn huidige bereik ligt VMBO-T. Wat als er nou opeens toch een dik vet HAVO-advies uit zijn Cito komt? Dan worden de kaarten wel even anders geschud! En dus heeft hij de afgelopen dagen flink geoefend. Maar: niet te. “Dat wil mijn moeder niet.” Kinderen die hoog scoren op de Cito, omdat ze zo goed zijn geprept, kunnen het soms best lastig krijgen. Omdat ze op de middelbare school toch op hun tenen moeten lopen. Tja. En dat wil niemand. Oefenen met mate dus. Of gewoon helemaal niet.

Want wat er ook gebeurt: je houdt van ‘m! Of haar!

Suzanne met Hugo

Reageer op artikel:
7 x zo loods je je kind relaxed door de Cito-toets (of een andere eindtoets)
Sluiten