Redactie
Redactie Persoonlijk 17 apr 2015

Zo los je die ruzie met je man op!

Een ruzie of flinke discussie op zijn tijd is helemaal niet erg. Het moet alleen niet te vaak gebeuren en jullie moeten er uit komen. De lucht moet geklaard worden, zodat er nooit meer oude koeien uit de sloot worden gehaald. Met deze tips breng je de ruzie tot een goed einde.

We zijn vaak geneigd om te wijzen en ‘maar jij’ te schreeuwen. Logisch, want jij vindt dat je niets fout hebt gedaan en de schuld ligt in jouw ogen bij de ander. Daarbij zijn vrouwen best goed in het ‘langdradig ruziemaken’ en tonen mannen minder snel hun emoties. Dus voel jij je weer het zeikwijf en voor je het weet, zitten jullie in een neerwaartse spiraal. Niet leuk, dus we hopen dat deze tips je bij de volgende aanvaring kunnen helpen. Succes!

1. Ga op een zachte ondergrond zitten

Dus op een bank of in een stoel. Sowieso is zittend een ruzie uitspreken, beter dan staand. Een studie van MIT, Harvard en Yale wijst uit dat mensen die op zachte ondergronden zitten meer flexibel en meegaand zijn.

2. Kom met vragen als…

‘Wat is het precies dat je hier zo boos om wordt?’ ‘Hoe zie je dit graag opgelost?’ ‘Wat zou je anders willen?’ Ga wat dieper in op zijn gevoel, zodat je beter weet wat er speelt.

3. Het is geen wedstrijd

Onthoud dat een relatie een samenwerking is en geen wedstrijd. Het gaat er niet om wie er gelijk heeft, het gaat erom dat jullie samen de finish halen.

4. Probeer elkaar aan te raken

Niet op een onvriendelijke manier natuurlijk. Maar als het even kan en jullie zijn weer wat bedaard, geef ‘m dan een kus of leg je hand op z’n knie. We weten het: als je kookt van woede is dit wel het laatste wat je wil, maar zo toon je wel ballen!

5. Spreek het uit op een plek waar niemand jullie ziet of hoort

Ruziemaken in het gezichtsveld van je kinderen is alles behalve een goed idee. Daarbij wil je ook niet dat de buren kunnen meegenieten of de mensen die naast jullie zitten in een restaurant. Als jullie een conflict uit moeten spreken, doe dit dan thuis, als iedereen ligt te slapen en op gemoedelijke toon.

6. Toon respect

Je wil behandelt worden, zoals je zelf iemand behandelt. Ga dus niet met dingen smijten of hele lelijke dingen verkondigen. Dit siert je niet en het maakt de ruzie er in elk geval niet beter op.

Lees ook: 7 sleutels voor een gelukkige relatie >

7. Ikke ikke ikke

In een geval van het oplossen van een ruzie is het verstandig om in ‘ik-vorm’ te spreken. ‘Jij doet altijd dit en dit’ is geen goede start van het gesprek.

8. Blijf bij het onderwerp

Wat was ook alweer hetgeen waar jullie ruzie over maakten? Dwaal niet af en haal al helemaal geen andere ruzies of discussies erbij. Die hadden jullie vorige keer al uitgepraat.

9. Sommige dingen zijn zoals ze zijn

Hier bedoelen we mee te zeggen dat je sommige onderwerpen een plekje moet geven en dat ze niet de moeite waard zijn om je hier nog maanden druk om te maken. Daarbij kun je je man niet veranderen en dat moet je ook helemaal niet willen.

10. Luister

Vaak zijn we zo druk bezig met boos zijn en met erboven uit te willen schreeuwen, dat we niet eens horen wat de ander zegt. We zijn alleen maar met ons eigen standpunt bezig. Nogmaals: jullie moeten hier samen uitkomen.

11. Probeer rustig te blijven

We kunnen nog weleens heel erg emotioneel worden, gaan schreeuwen, gaan huilen of zomaar weglopen. Heb je het idee dat je het allemaal even niet aankunt. Zeg dit dan en trek je even terug. Kom terug als je weer rustig bent. Op deze manier heb je ook nog even de tijd gehad om na te denken. Zorg er wel voor dat jullie oké zijn voor het slapengaan en ga nooit met ruzie de deur uit!

Zitten jullie niet meer op een lijn?… Stel deze 36 vragen aan elkaar en word (weer) verliefd! >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo los je die ruzie met je man op!
Sluiten