Redactie
Redactie Kids 26 aug 2016

Zo maak je je dochter weerbaar tegen pesters (de tip die je nog niet kende)

Je hoort Famme’s Tamara niet zeggen dat dit dé oplossing is in elke pestsituatie. Maar als je je kleuterdochter weerbaarder wil maken, dan heb je wellicht niet meer nodig dan de Spice Girls.

Mijn dochter had een speelvriendje. Hij zat bij haar in de klas en woonde een straat verderop. Ze klommen in bomen, rolden stoeiend over de grond en ik nam ze mee naar het strand. Dat duurde anderhalf jaar. Ergens in groep drie kreeg het jongetje drie vriendjes. Ze vormden een groepje, nu was hij één van de vier. Jammer, maar het was niet anders. Mijn dochter speelde ook graag met anderen tijdens de overblijf.

Meisjes zijn stom

Daarmee was het nog niet klaar. Het jongensgroepje besloot dat meisjes stom zijn. Het ex-speelvriendje trok soms nog naar mijn dochter toe, en andersom. De drie andere jongens vonden dat dit moest stoppen. Onder groepsdruk gaf het ex-speelvriendje mijn dochter een duw tijdens het speelkwartier. We gaan je pakken, zeiden ze. Mijn dochter probeerde het voor zich te houden thuis, wekenlang, omdat ze bang was dat ik met juf zou gaan praten en het alleen maar erger werd. Ze vertelde het op een zaterdagochtend, snikkend zat ze op haar bed. Ze liet me beloven niks aan de juf te zeggen.

Pest-expert

Het ex-speelvriendje heeft ontzettend leuke ouders. Ik appte en zij hebben hun kind direct toegesproken. Maar het werd niet minder. Mijn dochter kwam thuis met een blauwe plek van een stomp. Ik sprak de jongens erop aan. En ook hun ouders. Toen dat ook niet hielp, heb ik tegen mijn dochter gezegd dat ik toch de school erbij ging betrekken. Een pest-expert binnen de school ging met de vier jongens en mijn dochter rond de tafel zitten. Het gesprek deed mijn dochter goed, maar het gepest hield niet helemaal op. Dan hoorde ik van mijn dochter dat twee van de jongens vanuit een hoek van het schoolplein strak naar haar hadden staan kijken.

LEES OOK: Lerares gebruikt appels om de impact van pesten uit te leggen, met een verbluffend resultaat>

Boos en verdrietig

Mijn dochter is goedgebekt en is fysiek sterk. Eén-op-één had ze de jongens aangekund. Maar tegen de pesterijtjes van twee, drie of vier jongens tegelijkertijd kon ze niet op. Informatie over pesten, juffen die extra goed opletten, de ellenlange gesprekken, eigenlijk hielp het allemaal niet echt. Ik werd er dol van. Verdrietig en boos was ik al. Dat hield ik allemaal voor me, want daar zou mijn dochter weinig aan hebben en ik vroeg me af wat mij had geholpen.

Gouden greep

En toen kwam de gouden greep. Ik zocht op YouTube naar De Spice Girls (lees nu vooral even verder). We zongen luidkeels Wannabe en Who do you think you are? mee, brutaal kijkend, met de handen in de zij. Ik riep dingen als: dus wat wil je nou! Alsof jij zo geweldig bent, opzouten, gladiool! Mijn dochter moest er hard om lachen. Ik zei dat ze mee moest roepen. Dat wilde ze niet en geef haar eens ongelijk, want het woord gladiool is behoorlijk suf, maar je kunt je zesjarige kind ook weer geen scheldwoorden bijbrengen. Ik praatte ook op haar in: eigenlijk waren het laffe jongetjes die in hun eentje niet veel durfden. En na meerdere dagen dansen en zingen op de Spice Girls riep ze net zo hard ‘achterlijke gladiool’ als ik.

Aandachtstrekker

Ik hoopte haar bravoure voor te verwarmen, dat ze onze uitroepen durfde te gebruiken tegen de jongens. En zo geschiedde. Als je dertig keer ‘En nu opsodemieteren!’ hebt geroepen, is de drempel om dat op het schoolplein ook te doen een stuk lager. In een week of drie tijd werd het pesten steeds minder en na een maand was het voorbij. Zoals ik het van haar begrijp, waren haar uitroepen op het schoolplein genoeg. Het trok de aandacht van haar vriendinnen en de overblijfjuffen, waarop de jongens zich betrapt voelden en afdropen.

Nogmaals, je hoort mij niet zeggen dat dit dé oplossing is in elke pestsituatie. Maar als je je dochter van zes weerbaarder wil maken, het is het proberen waard. Driewerf hoera voor de Spice Girls!

Wat is jouw tip om je dochter weerbaarder te maken? Deel het met ons op Facebook!

Wat als je kind homoseksueel blijkt te zijn? Deze moeder reageert fantastisch op de coming out van haar dochter>

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Reageer op artikel:
Zo maak je je dochter weerbaar tegen pesters (de tip die je nog niet kende)
Sluiten