Zo maak je makkelijk vrienden op vakantie

Je bent op vakantie en het lijkt je wel leuk om vrienden te maken. Zo makkelijk als de kinderen nieuwe tijdelijke maatjes vinden, zo lastig vinden wij dat. Dus, hoe pak je het aan?

Praten met mensen die je niet kent is goed voor je geluksgevoel, zeggen onderzoekers. En natuurlijk verbreedt het je wereldbeeld. Op vakantie vaak zelfs letterlijk, als je met locals of vakantiegangers van andere nationaliteiten in contact komt. Maar hoe zet je die eerste stap?

1. Focus je niet op het einddoel

Vaak durven we niet de eerste stap te zetten, omdat we bang zijn voor afwijzing. Ja, tuurlijk is die kans er. Maar daar moet je je niet door laten weerhouden. Zelfs van afwijzing kun je iets leren. En zélfs als je afgewezen wordt, vergaat de wereld niet en heb je weer een nieuwe kans bij anderen.

2. Houd het luchtig

Natuurlijk begin je een gesprek niet met de vraag wat je mogelijke vakantievriendin van de toestand in het Midden-Oosten vindt. Of vraag je niet meteen wat haar visie is op de opwarming van de aarde. Zo’n eerste gesprek moet vooral luchtig zijn. Dus begin over jullie gezamenlijke vakantiebestemming, het eten of het weer. Klinkt oppervlakkig, maar vaak een prima eerste binnenkomer.

3. Kijk naar de overeenkomsten

Terugkomende op het vorige punt, overeenkomsten zijn altijd handig om een gesprek te beginnen. Heeft de ander ook een lichte huid? Dan kun je je zonnebrandcrème aanbieden.

4. Humor helpt

Een klein grapje breekt het ijs. Uit studies aan de Universiteiten van Liverpool en Kent blijkt dat humor als een soort ‘sociaal glijmiddel’ werkt en mensen sneller aan elkaar bindt. Maak geen grappen over gevoelige onderwerpen als religie, seksualiteit en politiek.

5. Richt je op de ander

Begin niet meteen over jezelf, maar wees geïnteresseerd in de ander. Mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten, zelfs als ze van nature bescheiden zijn. Vraag dus. Op deze manier ontdek je ook wat hen drijft en bezighoudt. Gooi er af en toe ook wat van je eigen ervaringen doorheen, anders heeft je gesprekspartner het idee dat ie wordt uitgehoord.

6. Chill

Hoe meer ontspannen jij bent, des te relaxter verloopt het contact. Een gespannen-grimas-grapje over het weer vindt niemand leuk…

De prijs voor de schattigste vriendschap ooit gaat naar dit meisje en haar bulldog! >

Heb jij weleens een friend for life overgehouden aan de vakantie? Vertel erover op Facebook!

Reageer op artikel:
Zo maak je makkelijk vrienden op vakantie
Sluiten