Eva Dusch
Eva Dusch Mind 29 sep 2015
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je small talk een stuk minder ongemakkelijk

‘Wat een weertje hè?’ We gooien ‘m er allemaal wel eens in. En toch vinden de meesten van ons het verschrikkelijk. Volgens onderzoek maakt small talk ons zelfs ongelukkiger. Kortom: tijd om dat slappe geouwehoer naar een hoger niveau te tillen.

Maar small talk is niet alleen maar kommer en kwel. Volgens Debra Fine, auteur van het boek The Fine Art of Small Talk (het is inderdaad een ware kunst) is het namelijk het borrelhapje onder de gesprekken en is het de aanloop naar elke vorm van een relatie, zakelijk en privé. Het leidt uiteindelijk tot een diepere band tussen mensen. De truc is om het van heel oppervlakkig te kantelen naar heel interessant. En daar gaan deze tips je bij helpen.

Doe alsof je met een vriend aan het praten bent

Hoezo een onbekende? Deze man ken ik echt al járen. Wat heet: we hebben vorige week nog een biertje met elkaar gedronken. Leuke vent joh.

Ga van het beste uit in mensen

Je hebt als kind waarschijnlijk ook vaak genoeg gehoord vreemde personen niet te vertrouwen. Maar dat instinct doet je als volwassene lang niet altijd goed. We zijn tegenwoordig vrij wantrouwend geworden naar vreemden toe, waardoor we vaak een beetje afstandelijk en vol argwaan een gesprek in gaan. Hoe sneller en makkelijker jij je openstelt, hoe sneller je het ongemakkelijke ‘hoe heet je en wat doe je’ kunt skippen.

Iedereen is slecht met namen

Charlotte? Of nee, Sharon was het toch? Oeps. Maar weet: iedereen vergeet wel eens namen. Ie-de-reen. Dus je schuldig voelen bij de vraag ‘Sorry, wat was je naam ook alweer?’ is helemaal niet terecht.

Focus op degene met wie je praat

Soms ben je meer bezig met diegene zijn naam proberen te herinneren, je ongemakkelijke lichaamstaal, dat je eyeliner is uitgelopen of hoe stom je stem eigenlijk klinkt. Of in het geval van een zeer aantrekkelijke gesprekspartner, dat allemaal tegelijk. Houd je focus en stel relevante vragen. Een van de moeilijkste dingen bij small talk is om niet gelijk over het weer te beginnen. Tip: Mensen praten het liefst over zichzelf, dus speel daar handig op in.

Knoop veel gesprekjes aan en geef complimenten

Een gesprek is tweerichtingsverkeer, dus zorg dat je op de juiste momenten kunt inhaken en filter die dingen eruit waar jullie samen iets over te zeggen hebben of geïnteresseerd in zijn. Mocht dit niet werken, dan kun je altijd nog de complimentenkaart inzetten. Wil je het helemaal volgens de regels spelen, zeg dan 1) ‘Wat cool! Het lijkt heel erg op iets wat ik zelf ook heb meegemaakt’ of 2) ‘Dat is fantastisch en ik heb nog nooit iemand ontmoet die zoiets deed!’

Complimenten aan je kind, welke zijn altíjd goed? Nou, deze!>

Blijf up to date en struin alle events af

Iemand die op de hoogte is van de laatste nieuwtjes, zelfs of Victoria Beckham nu wel of niet in haar broek heeft geplast, en veel hippe events bezoekt, wordt automatisch intelligenter geschat. Wil je je smalltalk naar een hoger level tillen, gooi dan wat fijne feitjes of weetjes in het gesprek of geef je ongezouten mening over een actuele gebeurtenis.

Toon interesse

Uiteraard. Niks zo saai en vervelend als een gesprekspartner die duidelijk laat weten eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd te zijn in jouw verhaal en het liefst een ‘oké doei‘ stempel op je voorhoofd drukt. Vind je het gesprek niks? Verander naar een onderwerp dat jullie beide wel interesseert of ga anders gewoon even een drankje halen.

Channel je innerlijke puppy

Eh, wat? Dit kan inderdaad nogal rare beelden oproepen, maar het idee erachter is heel logisch. Wie enthousiast is, zal ook met enthousiasme beantwoord worden. Wie lacht, zal een lach terug ontvangen. Dus waarom deze simpele truc niet inzetten wanneer je met een vreemde staat te praten? Speel je kaarten op het juiste moment.

Oefening baart kunst

Practice what you preach. Blijf dus oefenen en gooi jezelf keer op keer in die small talk situaties die je normaal liever vermijd. Hoe vaker je het doet, hoe beter je vaardigheden. Straks leid jij het gesprek nog beter dan Jimmy Fallon.

Please, hou het relaxed

Is dit iets om je echt druk over te maken? Natuurlijk niet. Het gaat hier niet om een eerste date of een sollicitatiegesprek. En onthoudt: mensen zijn altijd met zichzelf bezig. Die zijn vaak helemaal niet bezig met hoe jij overkomt of wat voor doms je hebt gezegd, want ze zijn veel te druk met zichzelf analyseren.

Spiegel je gesprekspartner

Ken je het gezegde ‘Het is niet wat je zegt, maar hoe je het zegt’? Uit onderzoek blijkt dat de beste manier om te connecten met iemand is om diegene spiegelen. Dit gaat zowel om de tone of voice, woordkeuze en lichaamstaal. Wil je dit gesprek dus laten slagen? Je weet wat je te doen staat.

11 gesprekken die iedere vrouw op dit moment met haar partner voert>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo maak je small talk een stuk minder ongemakkelijk
Sluiten