Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 13 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo neem je de perfecte break tijdens een drukke werkdag, volgens de wetenschap

Wanneer je tot over je oren in het werk zit, lijkt het nemen van een pauze een achterlijk idee. Even koffie halen met collega’s? Ben je mal. Die mails gaan zichzelf toch niet beantwoorden? En de deadlines die je hebt staan komen angstaanjagend dichtbij. Dus knal je nog maar even door tot alles af is. Maar of dat nou de beste manier is..

De gaan-gaan-gaan methode werkt misschien op korte duur, maar op de lange termijn zal het je slopen. Juist als je het druk hebt is het belangrijk om af en toe rust te nemen. Eigenlijk zit het zo: hoe minder tijd je hebt om pauze te nemen, hoe crucialer het is om ze wél in te lassen. Je mentale en fysieke reserves zijn beperkt, en moeten tijdig worden bijgevuld.

De perfecte break

Denk je nu ‘oké, dan ga ik aan het einde van de middag wel even met een tijdschrift bij een koffietentje zitten’? Dan moet je misschien nog even verder lezen. Onderzoekers hebben gekeken naar de meest effectieve manier om te ontspannen tijdens een drukke werkdag en kwamen tot een aantal conclusies. Lang niet elk soort pauze is effectief. Het hangt allemaal af van de drie W’s: Wanneer, Waar en Wat.

Wanneer moet je pauze nemen?

In de ochtend zijn we vaak nog energiek, waardoor we op dat moment nog geen behoefte hebben aan een pauze. Pas aan het eind van de middag – als onze ogen beginnen te prikken en ons hoofd zwaar wordt – stoppen we er even mee. Veel te laat eigenlijk.

Volgens onderzoekers van de Baylor University in Texas zijn pauzes in de ochtend vele malen gunstiger. Werknemers die deelnamen aan het onderzoek gaven aan zich na een korte ochtendpauze veel beter te voelen, fysiek en mentaal. Raak je al in paniek bij de gedachte aan een ochtendpauze (want hoe moet dat dan met je werk?), onthoud dan dit: als je regelmatig pauze neemt hoeven ze niet lang te zijn. Een paar minuten kan al genoeg zijn.

Waar moet je pauze houden?

Wie een kantoorbaan heeft (en dat zijn er veel) zit zo ongeveer de hele dag binnen. Spendeer je pauze daarom niet achter je bureau of in de kantine, maar ga lekker naar buiten om een frisse neus te halen. Talloze studies hebben aangetoond dat een groene omgeving ons mentaal kan opladen. Is er een parkje in de buurt van je werk? Perfect. Loop een rondje, of neem plaats op een bankje en geniet van het niets doen.

Wat moet je doen tijdens een pauze?

Vaak zien we een pauze als de perfecte gelegenheid om even wat anders te doen. We pakken de krant erbij, scrollen door vakantiefoto’s op Facebook of struinen het internet af naar een nieuw zomerjurkje. Maar is dat nou echt rustgevend?

Het antwoord is nee. Een studie van de Ajou University in Zuid-Korea toonde aan dat werknemers die hun lunchpauze doorbrachten met hun telefoon het gevoel hadden dat ze evenveel afleiding van hun werk hadden als werknemers die niet op hun telefoon hadden gezeten. Toch gaf deze eerste groep aan meer emotioneel uitgeput te zijn aan het eind van de middag.

Ook onderzoekers van de Universiteit van Illionois bestudeerden de pauzes van werknemers. Wat blijkt? Korte pauzes zijn alleen effectief wanneer ze je de kans geven om volledig uit te schakelen. En daar hoort een telefoon of een krant dus niet bij. Ook al is de activiteit niet werk gerelateerd, dan nog kan het je alleen maar vermoeider maken. Waarschijnlijk komt dit omdat het lezen van een website of het beantwoorden van een berichtje veel van dezelfde mentale processen vereist als wanneer we werken. Wat je beter kunt doen? Kletsen met collega’s, of gewoon lekker dagdromen.

Dus, de take-away: neem vaker korte pauzes (liefst aan begin van de dag), ga lekker naar buiten en laat je telefoon in je tas, of op je bureau.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

99u

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo neem je de perfecte break tijdens een drukke werkdag, volgens de wetenschap
Sluiten