Redactie
Redactie Persoonlijk 6 aug 2014

Zo onderhoud je die belangrijke vriendschappen

Vroeger ging het vanzelf. Vriendschappen daar hoefde je geen moeite voor te doen. Je zag elkaar de hele tijd en bewoog in een symbiose in elkaars leven. Tegenwoordig is het veel moeilijker. Hamvraag: hoe hou je ze in stand, die vriendschappen.

Laatst vond ik ‘m. Mijn vriendschapsketting. De helft ervan, dan. De andere helft heeft zij. Op ons twaalfde hebben we elkaar beloofd voor altijd vriendinnen te blijven. En nu is ze geëmigreerd (!) naar Nieuw-Zeeland (!!). Of ik d’r mis? Hou op, schei uit. Naarmate ik ouder word, besef ik steeds meer dat vriendschappen waardevoller zijn dan ooit, maar ook gecompliceerder. Immers, verschillende vrienden zijn voortgekomen uit verschillende fases en niets is zo veranderlijk als een mens. Dat is knap lastig.

Vrienden voor het leven

Op de basisschool maak je vrienden, die je na groep acht gedag zegt. ‘We spreken vaak af, oké?’. Dit gebeurt maar zelden. Dan volgt de middelbare, eindigend met precies hetzelfde riedeltje. Daarna beland je in je studententijd of ga je direct aan het werk en maak je ‘vrienden voor het leven’. Avonden worden vervuld met flessen wijn en beloften over eeuwige vriendschappen worden over en weer verzegeld. Maar dan… Dan komen de huwelijken, babyshowers en hebben we het druk, druk, druk. Voor je het weet zijn er maanden voorbij dat je elkaar in levende lijven ziet. De WhatsApp’jes daargelaten. En plots kom je erachter dat die ene vriendin redelijk irritante trekken begint te ontwikkelen (of had ze die al?). Die ene vriendin, die je vroeg zo liefhad. Ze komen en gaan, die vriendinnen. Maar het is belangrijk om de leukste te houden. Hoe zorg je er nou voor dat jullie vriendinnen blijven, voor altijd?

1. Moedig haar succes aan

Onderzoek toont aan dat het voor een huwelijk gunstiger is, als je zijn successen stimuleert, dan wanneer je hem bijstaat in barre tijden. Nu maar hopen dat hetzelfde geldt voor vriendschappen.

2. Reken af met het ‘geen-tijd-excuus’

Tijd maak je. Als je tijd kunt vrijmaken voor series kijken, kun je ook een avond iets leuks doen met een vriendin. Geen oppas? Geen nood aan de man. Nodig je haar bij jou uit. En mocht zij geen oppas hebben? Dan zorg je er volgende keer voor dat er in ieder geval een geregeld is.

3. Doe iets leuks met z’n allen

Plan een vriendinnenweekend, ga uiteten of waai uit op het strand. Zorg ervoor dat je met elkaar bent. En zorg er ook voor dat dit op regelmatige basis is. Wie wat doet, maakt niet uit. Het gaat om het samenzijn.

4. Wie het kleine niet eert…

Stuur een kaartje, een liedje of een foto van een voorwerp dat je aan haar doet denken. Uiteindelijk gaat het om de kleine dingen in het leven.

5. Houd verre vriendschappen intact

Het feit dat iemand niet -één twee drie- bij je kan zijn, betekent niet dat je de vriendschap moet laten versloffen. FaceTime en Skype zijn er voor afstanden, dus maak hier gretig gebruik van.

6. Help elkaar

Picture this: jij bent thuis, met een tros kinderen, van je vakantie aan het ‘genieten’ en legt je neer bij het ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’-idee. Neem de kinderen van je vriendin een dag over. Volgende week is zij aan de beurt. Fijn.

7. Zorg voor een mix

Door je te omgeven met vrienden uit verschillende leeftijdscategorieën, word je continu verrijkt, waardoor er waardering ontstaat voor elkaar. Het oudere exemplaar heeft weer andere ervaringen dan de jonge kornuit. Leeftijd is in deze behoorlijk onbelangrijk.

Reageer op artikel:
Zo onderhoud je die belangrijke vriendschappen
Sluiten