Redactie
Redactie Kids augustus 28, 2014

Zo ontroerend: dit meisje ontmoet de donor die haar leven heeft gered

Mira Erdmann was drie jaar geleden voor haar leven aan het vechten. Ze had een auto-immuunziekte en ze had een beenmergtransplantatie nodig. Er was enkel één man uit de gehele donorregistratie die ervoor in aanmerking kwam. Ze ontmoette ‘m.

Mira is inmiddels 6 en pasgeleden heeft ze haar redder in nood ontmoet. Als baby werd bij haar MAS geconstateerd (Macrofagen Activatiesyndroom), waarbij complicaties optreden bij reumatische aandoeningen in de jeugd. De gevolgen zijn dodelijk. Het komt voor bij 1 op de 1.2 miljoen mensen en voor kans op overleving is een beenmergtransplantatie nodig. Geen enkel familielid was een match, dus moest ze op de lijst.

Toeval bestaat niet

Rond deze tijd was daar de Duitse Chrestean Werth. Chrestean had een zieke collega en wilde zich daardoor aanmelden als donor op het gebied van beenmergtransplantatie. Je gelooft het niet, maar luttele maanden later werd hij gebeld. Hij was dé match. De enige ter wereld. Chrestean twijfelde geen moment en onderging de operatie. Mira ondervond helaas een aantal heftige complicaties en de dokters gaven haar maar 5% overlevingskans. Ze overleefde.

De ontmoeting

Mira wilde Chrestean dolgraag ontmoeten, alleen kleefde er een ‘maar’ aan dit verhaal. De donorprocedure vereiste een anonimiteit tussen donor en patiënt van maar liefst twee jaar. Enkel brieven gingen over en weer. Nadat deze procedure voorbij was, ontmoette de twee elkaar in Wisconsin. En dat was behoorlijk bijzonder. De moeder van Mira vertelde dat het eruit zag alsof ze elkaar al jaren kenden. Zo ontzettend mooi. Bekijk hieronder nog een keer het prachtige verhaal:

Word ook stamceldonor

Stamcellen kunnen worden gegeven via het bloed of door beenmergpunctie. Je kunt je aanmelden tussen de 18 en 51 jaar, waarna je vragen krijgt over je gezondheid. Hierna zal je weefseltypering worden bepaald. De gegevens komen in het wereldwijde bestand waardoor je zou kunnen worden benaderd als je een match bent. Via deze site kun je je aanmelden.

Reageer op artikel:
Zo ontroerend: dit meisje ontmoet de donor die haar leven heeft gered
Sluiten