Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Eten 8 jun 2014

Zo organiseer je de perfecte BBQ

Het mooie aan ons volk is dat als het kwik stijgt het humeur omhoog schiet en massaal de bbq uit het stof getrokken wordt. Als bewoner van braailand Zuid Afrika voel ik me verplicht om jullie wat tips te geven voor het organiseren van de perfecte bbq. Braai ze!

Het duurt nog heel even, maar hier in Zuid Afrika hebben we Nationale Braaidag op 24 september. En dat is een serieuze aangelegenheid. Door het hele land braaien mensen op straat, met vrienden en familie. Word je uitgenodigd voor een braai, dan is het wel de bedoeling om je eigen vlees en drank mee te nemen. Zo niet in Nederland… Dus waarom pak je niet één keer uit en organiseer je de perfecte bbq? Tip van de sluier: als je het doet, doe het goed en maak er een groot feest van voor groot en klein, waar nog maanden over nagepraat wordt.

Plan en bereid voor

Je kunt gewoon wat burgers, kippenpoten en worstjes op de grill knallen, wit stokbrood met saus uit een fles erbij zetten en klaar is kees. Maar dat is niet waar we het hier over hebben. Een bbq kan stress veroorzaken, maar als je de dagen van te voren voorbereid valt het alleszins mee. Marineer vlees van te voren, maak lekkere couscous salades en snijd alvast de groente klein. Idealitair hoef je op de dag zelf alleen nog maar het vlees en vis te grillen. Kijk hier voor een aantal heerlijke recepten voor een gezonde bbq

Kies een thema

Maak alle aankleding in de pasteltrend of kies voor een strandthema. Surf en turf (vlees en gamba’s op een stokje) zullen er goed bij kleuren. Het maakt het ook makkelijker om je menu samen te stellen.

De uitnodiging en genodigden

Digitale uitnodigingen waarop gereageerd kan worden maken het heel makkelijk voor mensen om te reageren. Wees specifiek of waar, wanneer en hoe laat het begint en of het ook de bedoeling is dat je de kinderen meeneemt. Hier kun je ook kwijt of je mensen bijgerechten, toetjes of drank wilt laten meenemen. En vergeet niet te vragen naar dieetwensen.

Decoreer uitbundig

Met kleurrijke tafelkleden geef je de eettafel een vrolijke noot of als je voor de beachlook gaat kun je misschien wel ergens oude visnetten, schelpen en drijfhout op de kop tikken. Als het later wordt en gaat schemeren werkt niets zo sfeervol als licht. Citronella kaarsen voor de muggen en papieren hangbolletjes voor de sfeer. Grote kussens voor het lounge effect maken het af.

Plan een easy menu

Afhankelijk van het aantal gasten, groot of klein kun je uitpakken of met simpele klein details een groots effect krijgen. Zet waterkannen neer met komkommerslingers erin, citroenschijfjes en bossen munt. Houd rekening met vegetariërs

Met bijgerechten maak je het af

BBQ is vlees, vlees, vlees? Nee, dan doe je je braai toch tekort. Zomerfruit doet het perfect als kleurrijke rode salade en je maakt binnen een handomdraai een heerlijke tomaten of watermeloen gazpacho. Een couscoussalade met bijvoorbeeld granaatappel ziet er al snel geweldig uit en stokjes gegrilde groenten geven een bord kleur.

Denk aan de ambiance

Tussen het bbqen door is het leuk om wat sport en spel te hebben klaarliggen. Heb je een goeie tuin of organiseer je je feestje op locatie, dan kun je badminton, diabolo’s en op een hele hete dag waterkanonnen rondstrooien voor wat fun. Maak alvast een lekker playlist die bij je thema past!

Kies een thema drank

Bier, wijn, fris. Lekker Hollands, maar hoe leuk is het om een Spaanse sangria of variant hierop te maken.

En de kinderen

Als het een familie feest wordt raden we je ten sterkste aan om oppassen en entertainment voor de kinderen te regelen. Als zij het leuk hebben, hebben de ouders ook meer tijd om te genieten van al het heerlijke eten wat je bereid hebt. Huur een schmink meisje in, koop waterballonnen en maak een speciale hoek voor de kinderen waar gegeten en gespeeld kan worden. Een glijbaan die in een groot babybad eindigt en je hebt er geen kind aan.

Reageer op artikel:
Zo organiseer je de perfecte BBQ
Sluiten