Janne Vogel
Janne Vogel Algemeen 11 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo reageer je op de juiste manier wanneer je kind zich heeft bezeerd

Het gebeurt om de haverklap: je kind is rustig aan het spelen en zet het plotseling op een krijsen. Oh god, hij heeft pijn. Of het nou gaat om een blauwe plek, een gebroken arm of een bloedende knie; het is essentieel dat je op de goede manier op zijn paniek reageert.

Kinderen zijn constant op ontdekkingstocht en daardoor behoorlijk zelfdestructief. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar áls ze pijn hebben, kun je ze maar beter op de juiste manier kalmeren.

Actie reactie

Lieve woorden en een kleurrijke pleister lossen vaak al veel op, maar als er iets serieuzers aan de hand is, is het belangrijk dat je op de goede manier reageert. Door de juiste dingen te zeggen maak je je kind minder bang en bereid je hem voor op wat gaat komen (in een ernstig geval bijvoorbeeld een hechting of een prik). Van een ‘wees maar niet bang’ is nog nooit iemand minder bang geworden, dus wellicht heb je wat aan de volgende mini-cursus.

Doorgaan

Wat voor een ouder kan lijken op een klein schaafwondje, kan voor een kind – dat nog niet veel ervaring heeft met pijn – hartstikke heftig zijn. Neem je kind daarom wel serieus. Als je ‘m meteen bemoedigt om verder te spelen en doet alsof er niets aan de hand is, raakt je kind in de war. Zijn lichaam vertelt hem dat het pijn doet en zijn brein vertelt hem dat hij bang is.

Angst

Soms kan een bepaalde verwonding kinderen zo bang maken dat ze bepaalde activiteiten die ze leuk vinden niet meer durven uitvoeren. Mensen leren lastige dingen te doen door ze te proberen, te falen, van hun fouten te leren en het vervolgens nog een keer te proberen; net zo lang tot het lukt. Het opnieuw proberen is belangrijk, maar moet niet gepusht worden of te snel na het ‘ongeluk’ gebeuren.

Als je je kind pusht om iets opnieuw te proberen wanneer hij er nog niet klaar voor is, bezorg je hem heel veel stress. Laat je kind dus de leiding nemen. Wacht to hij klaar is om het nog eens te doen en bemoedig hem als het zover is. Hij moet zijn vertrouwen terugwinnen en dat kan even duren.

LEES OOK: 9 manieren waarop je je kind per ongeluk pijn doet (ook al bedoel je het niet zo)

Oke, een stappenplan: zó kalmeer je je ‘gewonde’ kind

Toon begrip
Hoe klein het wondje ook mag zijn, je kind voelt zich hartstikke bang en zijn lichaam vertelt hem dat hij pijn heeft. Doe dus niet alsof hij zich aanstelt.

Houd je emoties onder controle
Misschien schrik je wel als je ziet wat er is gebeurd, maar laat je kind niet zien dat je bang bent. Bevestig hem dat het goedkomt door alles over het ‘repareer’-proces te vertellen. Of het nou gaat om een hechting of een gebroken pols: het komt écht wel goed en het wordt er in ieder geval niet beter op als jij in paniek raakt.

Praat over het repareer-proces
We noemden het hierboven al even; door hem tijdens jullie tripje naar de eerste hulp of het ziekenhuis alles te vertellen over de gang van zaken, voelt hij zich minder bang en onwetend. Praat hem er stap voor stap doorheen en vertel hem dat jij bij hem blijft. Dit helpt gegarandeerd.

Hij heeft de leiding
Het is verleidelijk om je kind aan te moedigen zo snel mogelijk weer op de fiets of het paard te klimmen na een ongeluk, maar niet the way to go. Wees geduldig en laat hem beslissen wanneer hij het nog eens wil proberen. Hij moet zijn zelfvertrouwen eerst terugwinnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme