Redactie
Redactie Kids 12 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo reken je af met hectiek in de ochtend

Het eerste straaltje zonlicht piept door de gordijnen, met één oog half dichtgeknepen gris je naar je telefoon en in slaapdronken toestand worden mailbox, Facebook en Instagram wakkergedonderd. Pff, en de belangrijkste ochtendrituelen zijn nog niet eens begonnen. Goed, eerst ontbijt voor de kinderen.

Wakker worden is niet voor iedereen weggelegd en er zijn er maar weinig die letterlijk het bed uit huppelen. Voor veel mensen staat de ochtend dan ook gelijk aan hectiek. Of zelfs een bom vol stress. Stop! Relaxed a little. Deze tips zorgen voor meer orde in de vroege uurtjes.

1. Sta iets eerder op

Ha! Dit betekent dus niet eerder je wekker zetten, om vervolgens te kunnen snoozen. Echt, eerder opstaan scheelt een hoop gehaast én je hebt nog even tijd voor jezelf. Zet vast het ontbijt klaar en laat de koffie lopen. Even douchen is genoeg (een lange hete douche is niet bevorderend voor de huid) en jezelf afspoelen met koud water doet wonderen. Zucht… Wedden dat deze ochtend niet meer stuk kan!

2. Drink een glas lauw water

Omdat je tijdens je slaap veel vocht verliest, is het van belang om dit zo snel mogelijk aan te vullen. Vul een glas met half gekookt, half koud water en voeg een scheut citroensap toe. Dit is ook nog eens verassend goed voor je spijsvertering.

3. Doe alleen de écht belangrijke dingen

Hou het simpel. Gebruik ochtenden waar ze voor zijn bedoeld; douchen, ontbijten, het aanhoren van prinsessen-op-blauwe-paarden-dromen, de kinderen aankleden én naar school brengen. Nee, racen is niet nodig. En die ene mail kan straks beantwoord worden. Als de rust is wedergekeerd.

4. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk

Realiseer je dat de ochtend hét begin van de dag is. Als deze overloopt van haastje-repjes, zal je de rest van de dag waarschijnlijk rondlopen met een onrustig gevoel. Niet nodig! Bereid de lunch van de kinderen een dag van tevoren en bedenk de avond ervoor wat iedereen aandoet. Ben je een dag vrij of gewoon thuis? Laat de ontbijtafwas even staan bewaar deze als afsluiting van het ochtendritueel.

5. Taakverdeling

Leer de kinderen zelf hun bed opmaken, de gordijnen en het raam open te doen zodra ze wakker zijn. Of laat iedereen iets naar de keuken brengen als er is ontbeten. Dat de vloer straks onverhoopt bedekt ligt met kruimels, ach…

6. Routinewerk

Natúúrlijk zijn niet alle ochtenden gelijk en werken kinderen heus niet iedere morgen gezellig mee. Het kan zomaar zijn dat iemand met het verkeerde been uit bed is gestapt, of struikelt over een stukje Lego. Goed nieuws: zolang je jezelf een routine aanleert die voor jou werkt, is 90% van de hectiek al weggenomen. Daarbij is het zijn van een ochtendmens ook nog eens best gezond! Ze worden zelfs als gelukkiger bestempeld. Hup, je bed uit dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo reken je af met hectiek in de ochtend
Sluiten