Zo ruzie je elkaar naar een sterker huwelijk

Slecht nieuws voor alle conflictvermijdende types onder ons: dat is niet het ingrediënt voor een gelukkig huwelijk. Integendeel. Af en toe een stevige discussie maakt jullie relatie juist sterker. Mits je het een beetje strategisch aanpakt.

Onderzoek

We beginnen even met een interessant onderzoek van psycholoog John Gottlab. Hij liet honderden getrouwde stellen in verschillende stadia van hun huwelijk praten over hun relatie. Hij volgde de stellen jarenlang en kon vervolgens met een zekerheid van 90% voorspellen of de koppels bij elkaar bleven of niet.

Minachting

Het was niet het ruzieën zelf dat bepaalde of de stellen bij elkaar zouden blijven. Wat er wel toe doet, is hoe ze de ruzie aanpakten wanneer die ontstond. Als je minachting toont of je partner voor rotte vis uitmaakt, is dat geen indicatie van een lang en gelukkig leven samen. Stellen die wel lang samen blijven namen hun eigen verantwoordelijkheid voor hun bijdrage aan de ruzie en toonden zelfs tijdens de ruzie affectie.

Drie tips hoe je zelf ook ruziemaakt op een manier die je relatie alleen maar sterker maakt:

1. Gooi humor in de strijd

Humor haalt de scherpe randjes van een ruzie en vergroot de kans op wederzijds begrip. Als jullie in staat zijn grapjes te maken tijdens een ruzie, zit de kans er dik in dat jullie nog wel even samen blijven. Zelfs als jullie het niet eens worden over het punt van de discussie, bereik je met humor sneller nog enige consensus.

2. Begrijp hoe je partner communiceert

De een gooit in een ruzie het liefst meteen alles op tafel terwijl de ander misschien even tijd nodig heeft om alles te verwerken en te reflecteren. Als je zo ruziemaakt, loop je tegen een muur. De een wil koste wat kost z’n punt maken en gaat in de aanval terwijl de ander op slot gaat en een muur optrekt. Zo lijkt het alsof geen van beide partners elkaars gevoelens respecteert, terwijl het niet meer is dan een verschil in persoonlijkheid. Zoek een compromis en spreek met elkaar af dat je het er later over hebt.

3. Luister goed

Ieder huwelijk heeft van die ruzies die steeds maar weer terugkomen. De meeste van die ruzies kun je herleiden tot een paar misvattingen. Maar wanneer je steeds bekvecht over dezelfde dingen, luister je op een gegeven niet meer. Zo mis je de momenten waarop je partner een nieuw inzicht heeft. Als je alleen maar wacht om je eigen punt te maken, heb je geen idee wat de ander nou eigenlijk zegt. Kortom: zet de volgende keer je eigen ego even opzij en luister naar wat je geliefde te zeggen heeft. Alleen op die manier kom je dichter bij elkaar.

 

Reageer op artikel:
Zo ruzie je elkaar naar een sterker huwelijk
Sluiten