Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 1 jun 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn de voordelen van een goede band met je broer of zus

Mijn broer en ik trokken vroeger veel met elkaar op. ‘Tuurlijk waren er weleens momenten waarop we elkaar niet uit konden staan. Eén keer had hij (zonder toestemming te vragen) al mijn Pokémon kaarten geruild. Het huis was te klein. Maar het merendeel van de tijd konden we het erg goed vinden en was ik eigenlijk best blij met zo’n grote broer.

Bijzondere band

Inmiddels wonen we al lang niet meer thuis en hebben we allebei een eigen leven opgebouwd. Toch is het altijd weer fijn als we elkaar zien bij ons ouderlijk huis. Wat is het dat deze relatie zo bijzonder maakt?

Bloedverwanten

Volgens Raychelle Cassada Lohmann – auteur van The Anger Workbook for Teens – heeft het te maken met de authenticiteit van de relatie. ‘Vaak groeien broers en zussen op in dezelfde omgeving en delen ze dezelfde ouders. Hierdoor hebben ze gemeenschappelijke herinneringen en soortgelijke ervaringen’, zegt zij. ‘Omdat het bloedverwanten zijn, zijn ze een onderdeel van wie we zijn. Dat maakt deze unieke relatie van onschatbare waarde.’

Uniek is de relatie zeker. Wist je dat de relatie met een broer of zus waarschijnlijk de meest duurzame relatie van je leven is? Vriendschappen komen en gaan en ook partners kunnen wisselen. Maar aan een broer of zus zit je vast – of je nou wilt of niet. En hoewel dat nu klinkt als iets negatiefs kun je het ook zien als een geschenk.

De voordelen

Studies hebben aangetoond dat wanneer broertjes en zusjes een goede band hebben ze hier later in het leven aanzienlijk van kunnen profiteren. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Harvard kan een slechte relatie tussen broers en zussen (voor het 20e levensjaar) een voorspeller zijn van een depressie later in het leven. Een goede band daarentegen zorgt voor een hogere mate van tevredenheid en verminderde kans op zo’n depressie.

Ander onderzoek toont aan dat broer/zus-relaties tijdens de kindertijd vaak een grote rol spelen in hoe we op latere leeftijd interactie hebben met vrienden en romantische partners. Dus heb je een fijne partner en kun je goed overweg met je vrienden? You know who to thank.

Heb je zelf kinderen en wil je graag dat ze een goede band hebben én houden (zoals waarschijnlijk elke ouder)? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een gezonde relatie tussen je kinderen te bevorderen.

1. Behandel je kinderen eerlijk en weest consistent

‘Maar hij mocht wél langer opblijven’ en ‘zij heeft haar groenten ook niet op’. Kinderen kunnen verdrietig of boos worden als ze merken dat ze anders behandeld worden dan hun broertje of zusje. De boosheid kan op jou gericht zijn, maar ook op de broer of zus in kwestie.

Behandel je kinderen op een eerlijke manier. Dat betekent niet dat je voor beide altijd precies hetzelfde moet doen. Als je kinderen verschillende leeftijden hebben, is het logisch dat ze soms andere regels hebben. Wat wél belangrijk is, is om consistent te zijn met regels en straffen.

2. Leer je kinderen om elkaar te respecteren

Een ruzietje op z’n tijd is helemaal niet zo erg. Zo gaat dat nou eenmaal bij broers en zussen. Maar als ouder kun je ze wel leren elkaar te respecteren. Herinner ze eraan dat ze anderen moeten behandelen, zoals ze zelf graag behandeld willen worden. Spreek af dat ze op een normale toon tegen elkaar praten, elkaar uit laten praten als ze aan het woord zijn, en elkaars kamer niet binnenlopen zonder eerst toestemming te vragen.

3. Geef je kinderen de mogelijkheid om tijd met elkaar door te brengen

Als je kinderen amper tijd met elkaar spenderen is het natuurlijk lastig om een band op te bouwen. Geef je kinderen daarom de mogelijkheid om samen tijd door te brengen. Onderneem regelmatig iets leuks met ze (dit kan ook gewoon thuis zijn) of ga een weekendje weg met het hele gezin voor wat quality time.

4. Vermijd het tonen van een favoriet

Eén van de meest voorkomende redenen voor wrok tussen broers en zussen is dat de ouders duidelijk laten merken dat ze een favoriet hebben. Laat je kinderen weten dat je elk van hen waardeert door een op een tijd voor ze vrij te maken. Hierdoor voelen ze zich speciaal en gewaardeerd.

5. Vergelijk je kinderen niet met elkaar

Als een van je kinderen niet wil luisteren, is het misschien soms verleidelijk om te zeggen: ‘Waarom kan je niet gewoon luisteren zoals je zus doet’. Maar de volgende keer dat je kind niet luistert zeg dan liever iets als: ‘Ik wil graag dat je naar me luistert’. Je kinderen met elkaar vergelijken kan de rivaliteit tussen hen alleen maar doen oplaaien. En dat is niet wat je wil toch?

6. Maak tijd vrij voor gezinsbijeenkomsten

Hangt er een gespannen sfeer in huis? Of merk je dat een van je kinderen niet lekker in z’n vel zit? Plan dan eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld om de twee weken) een gezinsbijeenkomst in. Tijdens zo’n bijeenkomst (dat hoeft natuurlijk niet op een formele manier) geef je iedereen de kans om te vertellen wat er speelt in zijn of haar leven. Zijn er problemen? Dan kunnen jullie gezamenlijk op zoek naar oplossingen.

7. Moedig ondersteunend gedrag aan

Iedereen vindt het fijn om zich gesteund te voelen door zijn familie. Maar broertjes en zusjes doen dat misschien niet automatisch. Help ze daarom een handje. Zeg je kinderen bijvoorbeeld dat het fijn zou zijn als ze hun broer succes wensen voor een belangrijke toets. Heeft je dochter een hockeywedstrijd? Hoe leuk zou het zijn als je met z’n allen aan de zijlaan staat om haar aan te moedigen. Go big sis!

Lees ook: oudere broers of zussen vinden zichzelf vaak het grappigst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology TodayVerywellWikihowPsychologies

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit zijn de voordelen van een goede band met je broer of zus
Sluiten