Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids 24 sep 2015

Zo stop je die eeuwige ruzie tussen broer en zus

Fijn, dat ze een broertje of zusje hebben om mee te spelen, maar soms vechten die twee elkaar de tent uit. Hoe voorkom je dat zoveel mogelijk?

1. Geef ze ook tijd alleen

Kinderen vinden het óók fijn om eens alleen tijd met papa of mama door te brengen. Of gewoon even helemaal alleen te zijn. Plan deze tijd ook in, zodat ze ook af en toe even van elkaar ‘verlost’ zijn.

2. Vergelijk ze niet

Zeg nooit iets als ‘je broer luistert anders wel’. Als er íets is wat een onderling gevoel van rivaliteit verder aanwakkert, is het wel een concurrentiestrijd met je eigen broertje of zusje. Spreek je kind aan op het eigen gedrag en niet op het (goede) gedrag van de ander.

3. Laat het ze zelf uitvechten

Je kinderen leren er het meest van als ze zelf, onderling, hun ‘geschillen beslechten’. Ze leren op die manier precies hoe ver ze bij de ander kunnen gaan, waar de grens ligt en hoe ze wél met elkaar om kunnen gaan. Gehoorde tip: zet ze samen in een kamer waar ze pas weer uit mogen komen als ze weer normaal tegen elkaar doen.

4. Leg het probleem eens terug

Vaak genoeg kijken kinderen naar hun ouders in the middle of a fight. Want die zal het wel even oplossen (elk kind denkt dan: ‘In MIJN voordeel!’). Een strategie die nog wel eens goed wil werken is het probleem terugleggen. Wat denken zij dat een handige oplossing is waar ze allebei mee kunnen leven? Soms zie je dan dat kinderen opeens met een creatieve oplossing komen, waar ze zich – want zelfbedacht – ook nog eens aan houden.

5. Leer ze dealen met teleurstelling

Tja, het is niet anders, allemaal zullen we in het leven teleurstellingen tegenkomen. Dus dat Bram nu even met de tablet speelt, betekent dat jij zult moeten wachten, Mees. We kunnen niet allemaal de hele tijd onze zin krijgen, het leven is geven en nemen, dat kunnen ze maar beter vroeg genoeg leren. Straks mag hij zelf weer.

Hebben jouw kinderen regelmatig een aanvaring, of juist nooit? Praat erover mee op Facebook!


Heb jij kinderen wel eens zó boos zien kijken? Wow! >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo stop je die eeuwige ruzie tussen broer en zus
Sluiten