Met deze methode is een onenigheid zo opgelost
Met je familie zijn is natuurlijk heerlijk, maar als je langere tijd op elkaars lip zit, kan het zorgen voor wat stress en onenigheid. Of dat nou gaat om een bezoekje aan de schoonfamilie met de feestdagen, of een doodnormale doordeweekse avond met het gezin op de bank: deze ‘tool’ zorgt ervoor dat het brandje zo weer is geblust.
De tool
Het fijne aan deze ‘tool’ is, is dat je hem makkelijk in huis kan halen. Het is namelijk een simpel vel papier. Het wordt ‘de vloer’ genoemd en veel therapeuten gebruiken het als een manier om mensen aan de praat te krijgen zodat iedereen kan worden gehoord.
‘De vloer’ kent een paar eenvoudige regels. Iedereen moet die kennen en zich er aan houden. Als je het woord hebt, dan mag je voor jezelf spreken. Houd het wel kort en geef de luisteraar de tijd om te parafraseren wat je net hebt gezegd. Als je het woord niet hebt, moet je dus goed luisteren en samenvatten wat je hoor. In theorie klinkt dit natuurlijk super simpel en gemakkelijk te volgen, maar het zal je verbazen hoeveel mensen moeite hebben om deze regels te blijven volgen.
Het moeilijkste gedeelte zit hem in het luisteren en het samenvatten wat de spreker heeft gezegd. Het is verleidelijk om op dat soort momenten jezelf te willen verdedigen of jouw kant van het verhaal te vertellen. Je moet toch echt wachten tot ‘de vloer’ van jou is. Als je je focust op wat de ander zegt, omdat je dat moet herhalen, kan het een argument sussen of zelfs stoppen.
Zelf toepassen
Het is een handig hulpmiddel om te gebruiken tijdens onenigheid. Wees stil en laat de ander spreken, vertel wat je gehoord hebt. Daarna kun jij je weer vrij voelen om jouw gedachten daarover te delen. Neem als voorbeeld:
‘Ik was boos omdat ik je nu achteraf pas zegt dat je langer in dat hotel had willen blijven. Nu is het al geboekt. Toen je zei dat ik daar ‘altijd’ moeilijk over doe, liet het me alleen maar slechter voelen.’
De luisteraar moet het dan weer samenvatten: ‘Je vindt het dus vervelend als ik te laat aangeef hoe lang ik wilde blijven, het labelen van je frustratie maakte het niet veel beter.’ Waarop jij weer kan reageren met ‘Ja, precies.’ Dan kan de luisteraar aangeven hoe hij zich er bij voelde: ‘Ik vond niet dat ik te veel vroeg, en jouw reactie vond ik een beetje overdreven overkomen’, waardoor jij vervolgens in de luister-rol komt en kan aangeven wat je hebt gehoord: ‘Ik hoor dat je mijn reactie verrassend vond en totaal niet verwacht had.’
Niet altijd tot in de details
Je hoeft natuurlijk niet altijd zo gedetailleerd een onenigheid te behandelen, maar het is goed om er een gewoonte van te maken dat je goed luistert wanneer iemand anders spreekt. Het is een goede manier om ervoor te zorgen dat je de ander hebt gehoord, om vervolgens jouw kant van het verhaal te delen. Wanneer je iemand direct onderbreekt of jezelf verdedigt, kan geen van beide worden gehoord en wordt de onenigheid niet opgelost.
Hoe probeer jij een onenigheid op te lossen? Laat het ons weten op het Mamaforum!