Zo troost je jouw kind als je té boos bent geworden

Opvoeden JM ouders 18 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Iedere ouder verliest wel eens zijn of haar geduld en wordt boos. Je wordt alleen net wat bozer dan dat de bedoeling was, en hier kan je je behoorlijk rot door voelen. Het gebeurt de beste van ons en gelukkig maak je het ook gemakkelijk weer goed. Zo troost je jouw kind nadat je té boos bent geworden.

Het ouderschap is zwaar. Het is niet gek dat je soms even je geduld verliest. Maar soms is het net even wat te veel van het goede, en heb je een erg verdrietig kind.

Zo troost je jouw kind als je té boos bent geworden

Dit is hoe je jouw boze bui kunt rechtzetten:

Rustig worden

Neem eerst even de tijd om jezelf te herroepen. En sta stil bij wat er zojuist gebeurd is. Het is net zoals de vliegtuig regels: breng eerst jezelf in veiligheid en hierna pas je kind. Je kan je kind niet troosten of geruststellen wanneer jezelf nog over de rooie bent. Neem zolang als je nodig hebt. Wanneer je rustig bent geworden kan je naar jouw kind toe en praten over wat er heeft plaatsgevonden. Bespreek dit rustig en liefdevol.

Reflecteer vanuit het kind

Probeer de situatie om te draaien. Stel je voor dat jij jouw kind bent. Je bent klein en mama is zojuist heel erg boos en groot geworden. Misschien heb je in jouw woede iets kapotgemaakt of dingen gezegd waar je spijt van hebt. Dit heeft een behoorlijke indruk achtergelaten en het heeft waarschijnlijk een grote betekenis voor jouw kind. Herpak jezelf en let in het vervolg op je temperament.

Herstel de schade

Nu je rustig bent geworden en de situatie hebt bekeken door de ogen van jouw kind, weet je het beste wat je te doen staat. Ga met je kind op een vertrouwde plek zitten. Deel je gevoelens en je emoties. Laat je kind deel uitmaken van het ‘herstelproces’. Kinderen zijn creatief en hebben vaak de leukste oplossingen. Bedenk samen een maniertje waarop het niet meer mis gaat, wees lief en zorgzaam.

Qualitytime

Ga er samen op uit! Onderneem iets leuks, en laat je kind hiermee zien dat jullie ‘oke’ zijn. Jullie lachen als van ouds en daarmee laten jullie de nare situatie achter jullie. Hiermee laat je zien dat het hebben van ruzie of een conflict helaas bij het leven hoort. Maar dat dit tegelijkertijd geen groot probleem hoeft te zijn gezien jullie er ook weer samen uitkomen.

Goed plan: schreeuwen tegen onze kinderen doen we niet meer

Dit artikel verscheen eerder op JM Ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme