Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Work & Life 10 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo vaak moet je je beddengoed wassen, volgens de expert

Al lijkt het voor moeders soms niet zo, we spenderen zo’n eenderde van ons leven in bed. Geen wonder dus dat je die zure lappen zo nu en dan eens goed moet wassen. En dat is aanzienlijk vaker dan je in eerste instantie misschien denkt.

Beddengoed wassen

Ikzelf ben werkelijk vies van álles, dus gooi ik mijn beddengoed om de week in de was. Een vragenrondje op de redactie leert dat velen dat ook doen, maar sommigen ongeveer drie weken tot een maand onder hetzelfde beddengoed slapen. Goor, als je leest wat microbioloog Philip Tierno erover te zeggen heeft.

Bacteriën en schimmels

De beste man noemt een bed namelijk een ‘botanisch park’ dat rijk is aan bacteriën en schimmels. Philip, professor aan de universiteit van New York, zegt zelfs dat deze bacteriën en schimmels ons ziek kunnen maken als we ze niet snel genoeg bestrijden. Om dat te voorkomen, raadt hij aan om je beddengoed *tromgeroffel* eens per week te verschonen.

Alleen al van de gedachte dat je álle bedden in huis élke week moet verschonen – ouders van gezinnen met vier kinderen, moge God jullie bijstaan – krijgen de meeste moeders een burn-out. Maar goed, ziek worden van je eigen botanische schimmel- en bacteriënpark klinkt ook niet als muziek in de oren.

Dode huidcellen en lichaamssappen

Een mens produceert bijna honderd liter zweet in bed per jaar, volgens Philip de ultieme omstandigheden voor schimmels en bacteriën om te leven en zich voort te planten. Deze organismen leven van je dode huidcellen, zweet en andere lichaamssappen. Heb je ook nog huisdieren, dan laten zij ook nog honderden verschillende bacteriën achter op je bed. Zelfs als je hond of kat nooit in je slaapkamer komt.

Allergische reactie

Een laatste reden om je bed regelmatig te wassen is de zwaartekracht. ‘Alles wat in de lucht hangt, komt op een keer naar beneden. En omdat je matras een redelijk groot oppervlak heeft, komen veel van deze stofjes in je bed terecht.’ Volgens Philip zorgen al deze micro-organismen ervoor dat je allergische reacties kunt krijgen, zelfs als je hier niet gevoelig voor bent. Hij raadt daarom aan je beddengoed elke week op zestig graden te wassen om schadelijke micro-organismen te doden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Independent.co.uk

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo vaak moet je je beddengoed wassen, volgens de expert
Sluiten