Zo verschrikkelijk mooi zijn vrouwen zonder haar

Je haar verliezen is de nachtmerrie van vrijwel iedere vrouw… Alsof de diagnose kanker krijgen nog niet genoeg is. Veertig vrouwen lieten zich toch fotograferen zonder haar.

Als ervaringsdeskundige weet ik hoe het is. Een van de eerste vragen die je aan de arts stelt na de vragen over de overlevingskans en de behandeling is: ‘ga ik mijn haar verliezen?’. In mijn geval was een cold cap niet mogelijk en dus ging ik van vrouwelijk haar-tot-halverwege-mijn-rug in no-time naar een káál bolletje. En ja, dat wil je dan verbergen. Want: staat dat wel? Lijk je dan niet op een man? En ziet dan niet iedereen je als ‘die vrouw met kanker’?

Bald en bold

Annemiek Sikkenk ziet al jarenlang vrouwen in haar haarwinkel die hun kaalheid zo snel mogelijk willen verbergen langskomen. Onterecht, zei ze tegen haar zus fotografe Carolien Sikkenk, want de vrouwen zijn zo mooi zonder haar. En dat wilden ze samen laten zien met een fotoserie. Toch zijn niet alle vrouwen die zich lieten fotograferen kankerpatiënt. Ongeveer een kwart lijdt aan de auto-immuunziekte Alopecia. Volgens Sikkenk zijn de emoties in dat geval anders, maar niet minder heftig. Na chemotherapie komt het haar altijd terug, maar wat als je op je vijfentwintigste weet dat je je hele leven kaal zult blijven?

Kracht en vrouwelijkheid

Carolien wil met de fotoserie een ander beeld scheppen: ‘Als het haar wegvalt wordt een andere schoonheid zichtbaar. Andere dingen gaan opvallen: mooie jukbeenderen, vrolijke sproetjes, de vorm van de lippen, een blik in de ogen. Het haar leidt niet meer af van de pure schoonheid van een gezicht. Gezichten die zonder omlijsting van haar zowel kracht als vrouwelijkheid uitstralen.’

De fotografe portretteerde eerder al sterren als Ilse de Lange en Lenny Kravitz. Twee jaar na het maken van de fotoserie Bold kun je de foto’s vanaf deze week bewonderen in fotogalerie De Gang in Haarlem.

Praat mee over dit onderwerp op onze Facebook >

Lees ook deze discussie: Vriendinnen scheren hoofd kaal, topactie of pijnlijk? >

Reageer op artikel:
Zo verschrikkelijk mooi zijn vrouwen zonder haar
Sluiten