Anne Broekman
Anne Broekman Kids 21 februari 2017

Zo voed je je dochter op tot een sterke vrouw in 7 tips

It’s a hard knock life (soms), en je hoopt maar dat je dochter daar tegenop gewassen is. Dat je kleine meisje uitgroeit tot een zelfverzekerde, empathische en sterke vrouw – die niet met zich laat sollen.

Met deze tips, die we vonden op Huffington Post en gemixt zijn met een beetje eigen moederlijke wijsheid, kom je vast een heel eind.

1: Baas over eigen lijf

Leer je dochter al op een jonge leeftijd dat haar lichaam van haar is, en van niemand anders. Zij is er de baas over. Als ze dit goed beseft, is het voor haar makkelijker om haar grenzen aan te geven, óók op latere leeftijd.

2: Maak alles bespreekbaar

Ook al moet je soms even slikken, zorg ervoor dat niets thuis onbespreekbaar is. Geef je dochter het gevoel dat ze met alles bij jou terecht kan, ook als ze vragen heeft over lastige onderwerpen, zoals pesten, seks en drugs. Mijn moeder zei altijd: ‘Ik word niet boos als je me iets vertelt, ik word juist boos als je dingen verzwijgt.’ Wijze vrouw hoor.

3: Laat haar keuzes maken

Laat je meisje al als ukkie merken dat ze kan kiezen: hagelslag of pindakaas op brood, een filmpje kijken of een boekje lezen. De keuze is aan haar, net als de gevolgen. Op die manier leert ze dat ze een stem heeft, en dat deze gehoord wordt.

LEES OOK: Moeder verprutst dansvideo van dochter, maar wij houden van haar

4: Wees trots op jezelf

Als ouder van hetzelfde geslacht, ben je zeker in de jonge kinderjaren het grote voorbeeld voor je dochter. Geef dan ook het goede voorbeeld als moeder zijnde. Praat nooit negatief over je figuur of denigrerend over je prestaties als je dochter in de buurt is (of trouwens: doe het sowieso maar niet, nergens voor nodig!)

5: Laat zien dat je een mening hebt

Geloof je sterk in vrijwilligerswerk? Heb je een passie voor mode/muziek/films? Laat je dochter merken dat je een mening hebt, en dat je niet bang bent om die te geven. Ze zal zich soms voor je schamen (eerlijk is eerlijk) maar later zal ze er met trots op terugkijken, en weten dat ook haar mening telt.

6: Geloof in haar

Als jij in haar gelooft, maakt dat het makkelijker voor haar om in zichzelf te geloven. Wat er ook gebeurt, ze weet dat ze altijd op jou kan terugvallen. En dat geeft zelfvertrouwen.

7: Wees niet te kritisch

Vooral niet in de tienerjaren. En dat is lastig, lastig en nogmaals lastig. Want je ziet haar fouten maken waarvoor je haar zo graag wilt behoeden (van loserige vriendjes tot modemissers), maar die ze toch echt zelf zal moeten ervaren. Pubers zijn geprogrammeerd om van hun ouders los te breken, dus vat het ook niet te persoonlijk op. Heeft je dochter een probleem? Moedig haar dan zo veel mogelijk aan om zelf met een oplossing te komen, al betekent dit dat je soms op je tong moet bijten.

Stiekem dromen we hier allemaal weleens van, toch? Moeder neemt ontslag en reist de wereld rond met haar dochtertje (6)

Openingsbeeld: OkChicas

HuffingtonPost

Reageer op artikel:
Zo voed je je dochter op tot een sterke vrouw in 7 tips
Sluiten