Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 6 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

6 ‘harde’ opvoedtrucs waarmee je je kind een dosis optimisme meegeeft

Je kind zo opvoeden dat hij het glas later halfvol ziet in plaats van half leeg? Deze zes tips helpen je om je kind een zonnige kijk op het leven te geven. Want wie wil er nu geen optimist in huis?

Optimist

Het leven is een stuk leuker als je lekker positief bent ingesteld. Je kunt beter dealen met tegenslagen, onderneemt dingen en voelt je simpelweg happy. Maar hoe help je je kind om op deze manier tegen het leven aan te kijken?

1. Stop met klagen

Wanneer jij je iedere dag hardop zorgen maakt of constant klaagt over geldproblemen of vervelende dingen die zijn voorgevallen op je werk, is de kans groot dat je kinderen deze instelling later zullen overnemen. Als je je kind naar voetbaltraining brengt en jullie zijn ietwat aan de late kant, klaag dan niet de hele weg over hoe laat jullie altijd zijn en zeg niet steeds dat jullie het nóóit meer gaan redden. Het focussen op negatieve gedachten en frustraties is klassiek pessimisme. En laat dat nou juist zijn wat je hem niet wilt meegeven. Probeer te praten over alles wat goed gaat en de leuke dingen die je op een dag hebt meegemaakt.

2. Heb hoge verwachtingen

Kinderen krijgen zelfvertrouwen en een optimistische instelling wanneer ze zich kunnen bewijzen. Probeer een klein to do-lijstje te maken voor je kind, met doelen die hij kan behalen. Hang een briefje op met een aantal taken (bed opmaken, tanden poetsen, aankleden, bijvoorbeeld) en vertel hem dat hij iedere dag pas beneden mag komen als hij klaar is. Als hij zijn taken heeft afgerond voelt hij zich trots (‘Kijk mama! Hoe goed ik mijn bed heb opgemaakt’) en nuttig én ontwikkelt hij een optimistische attitude. En jij hoeft zelf nog minder te doen ook. Als dat geen win-win situatie is…
Pas de taken die je je kind geeft aan aan zijn leeftijd, zo daag je hem steeds iets meer uit.

LEES OOK: Optimistische mensen hebben vaak één ding gemeen

3. Moedig het nemen van risico’s aan

Het is logisch dat je je kind wilt beschermen tegen al het kwaad van buitenaf. Maar dit zou niet moeten betekenen dat hij niet op voetbal mag omdat JIJ bang bent dat hij niet goed genoeg is en dat ze hem onderuit zullen schoppen. Nee. Hem ontmoedigen om iets te gaan doen omdat hij ‘misschien niet zo goed is als de anderen’ – of om wat voor reden dan ook – kan hem onzeker maken en dit is bij uitstek een moment waarop pessimisme om de hoek komt kijken. Laat hem los en leer hem risico’s te nemen. Zolang de risico’s niet écht gevaarlijk zijn, is het alleen maar beter om hem zelf te laten experimenteren.

4. Wacht voor je reageert

Stel je voor: je kind vertelt dat een klasgenootje hem heeft uitgescholden. Je bloed kookt nog nét niet over en het liefst bel je per direct zijn ouders of benader je hem de volgende dag zelf. Om ‘m even publiekelijk de grond in te stampen. Middenin het klaslokaal. Maar dit is natuurlijk niet de manier. Bespreek met je kind wat hij tegen zijn klasgenoot kan zeggen als het nog een keer gebeurt en houd je verder afzijdig. Je kind zal zich trots voelen als hij het zelf heeft opgelost en zal een meer optimistische kijk hebben op zijn eigen kunnen in de toekomst. ‘Niet reageren’ betekent écht niet dat je je kind aan zijn lot over moet laten, maar laat hem zien dat je er vertrouwen in hebt dat hij het zelf kan.

5. Omarm de moeilijkheden

Een kleine tegenslag kan er al voor zorgen dat je kind een bepaalde conclusie trekt over zichzelf. ‘Ik ben niet goed in rekenen.”Ik ben dom.”Ik kan niet tekenen.’ ‘Ik ben slecht in voetbal.’ Om die conclusies te voorkomen kun je proberen het perspectief van je kind te veranderen. Vertel bijvoorbeeld dat een nieuwe sport lastig is voor iedereen die net begint, dat jij vroeger ook moeite had met wiskunde en dat hij die sommetjes nu nog niet goed onder de knie heeft, maar dat dat zeker wel gaat lukken. Help je kind om hoopvol te blijven en te blijven oefenen. Het kan handig zijn om af en toe terug te grijpen op iets uit het verleden. ‘Weet je nog hoe moeilijk je het vond om je veters te strikken? Dat is je ook gelukt.’

LEES OOK: Als je als vrouw deze 14 eigenschappen hebt, laat een man je nooit meer gaan

6. Hou het eerlijk

Wanneer je kind een pep-talk nodig heeft, geef hem daarin dan geen valse hoop. In plaats van je kind te beloven dat hij écht wel vriendjes krijgt op zijn nieuwe school omdat hij de allerleukste is, doe je er beter aan om hem eerlijk te vertellen dat het heel eng is om te verhuizen en naar een nieuwe school te moeten. En dat vriendschappen opbouwen tijd kost. Kinderen merken het verschil tussen een echte pep-talk en een praatje om hen beter te laten voelen echt wel. So you better keep it real.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme