Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Gesponsord 5 jan 2018
Leestijd: 6 minuten

7 huizen in 7 jaar. Zo vond dit gezin hun droomhuis (een emotionele rollercoaster)

In 2011 verkocht Muriel haar eerste koophuis, waar ze haar drie jongens kreeg: een emotioneel afscheid. Wat volgde waren vijf tussenhuizen om uiteindelijk neer te strijken in haar droomhuis. Een huis dat ze nooit dacht ooit (weer) te gaan bewonen.

‘Ik heb eerder nooit geweten dat je verliefd kunt worden op een huis. In 2006 woonde ik met – toen nog de vriend – in Amsterdam. Het kriebelde om de stad uit te gaan om daar te gaan wonen waar ons nieuwe leven zou beginnen. Ja echt, een bewuste zoektocht naar een huisje, boompje, beestje. Niet makkelijk om de stad te verlaten, want ik was er zo verknocht aan. Maar goed, de trouwkaarten waren in voorbereiding en wat daarna zou volgen liet zich raden.

Al Funda-end naar een droomhuis

Totaal tegen mijn verwachting in belandden we al Funda-end (is dat een woord? Zo nee dan kan ‘ie zo in de Van Dale) in Huizen, een dorp waar ik niet heel veel mee had. Als geboren en getogen Bussumse ga ja namelijk niet in Huizen wonen. Niet cool genoeg, geen station, te saai en te gelovig.
Toch togen we richting het oude vissersdorpje om daar een schattige helft van een klein boerderijtje te gaan bekijken. Een huisje uit 1890 met zelfs nog een bedstee in. In een slingerstraatje vol bomen, met in de kleine tuin een rij knotwilgen. We waren meteen verk(n)ocht, verliefd, verloren. En zo verhuisden we naar ons allereerste eigen koophuis. Met een hypotheek, onze eerste grote financiële verplichting. Het voelde echt als een grote nieuwe stap. Vooral het aangaan van zo’n grote lening bij een bank vond ik ontzettend spannend. Je hebt toch het idee dat je je iets op de hals haalt. Toch moet je op dat moment je pure emotie van de liefde voor een huis opzij kunnen zetten om het zakelijke deel ook goed op een rij te hebben.

Ben jij op dit moment serieus bezig met het kopen of verkopen van je huis of wil je van hypotheek wisselen? NIBC Direct is een hypotheekverstrekker die zich voorstaan op hun eerlijkheid, directe communicatie en vooral makkelijke manier van uitleggen wat een hypotheek bij hen inhoudt. Zij zoeken de juiste balans tussen de emotie van je eigen (t)huis en de zakelijke kant die bij een eigen koophuis komt kijken.

Vanuit dit geweldige huisje van 100m2 trouwden we, kregen in iets meer dan drie jaar drie jongetjes en een poes en groeiden volledig uit het boerderijtje dat we in het begin zo ontzettend groot vonden. Met slechts twee kamers boven paste het niet meer.

Met weemoed zetten we het huis dik in de crisis in 2010 te koop. Zouden we er nog wel een goed bedrag voor krijgen? En hoe zat het met onze hypotheek? Hoogzwanger was ik van onze derde toen we een bod kregen dat we niet moesten weigeren. Ondanks de slechte markt was er een jong gezinnetje dat net als wij verliefd was geworden. Huilend belde ik mijn man op om te zeggen dat we een bod hadden gekregen. Iets met hormonen en het moeilijk vinden om dit huis waar zo veel gebeurd was in korte tijd te laten gaan.

Een van de eisen was een korte oplevering en zo verhuisden we met een drie weken oude baby, een dreumes en een peuter naar een huurhuis in Bussum. Het dorp waar ik vandaan kwam. Om op zoek te gaan naar ons nieuwe droomhuis.

Ik spoel even snel door, want waar we dachten dat we vanuit het huurhuis een nieuw koophuis in Bussum of Naarden zouden gaan vinden kregen we de kans om huis en haard op te zeggen om een avontuur aan te gaan in Kaapstad, Zuid Afrika. Dit werd een rollercoaster waarbij mijn geweldige vader vlak voor onze verhuizing overleed en ik mijn moeder achter moest laten in Nederland.
Bijna drie jaar woonden we in twee prachtige grote huurhuizen met een zwembad, tuinman en waanden we ons in droom. Een tijdelijke droom die prachtig was, maar nooit voor altijd van ons voelde. Je huis is waar je hart ligt, zeggen ze zo mooi op wc-tegeltjes. Gelukkig kwam mijn lieve ‘mamsie’ heel vaak langs. Wat een afschuwelijke tijd was het voor haar. Langzaamaan bloeide ze op als ze haar enige kleinkinderen zag en zo raakten we aan de praat met een glas of twee, drie Kaapse wijn over de toekomst. En daar werd het zaadje geplant om in de toekomst het huis van mijn ouders over te kopen. Als mijn moeder eraan toe zou zijn.

We bespraken de mogelijkheid, een moeilijke beslissing voor mijn moeder. Na ruim 40 jaar daar gewoond te hebben was de herinnering aan mijn vader daar zo levend voor haar. Toch wist ze ook dat ze er niet nog jaren wilde blijven wonen. Veel te groot en met flink wat onderhoud elk jaar. Heel belangrijk voor ons was dat zij een fijn nieuw huis zou vinden en dat wij een weloverwogen keuze voor dit huis zouden maken. Ik had nooit kunnen bedenken dat het mogelijk zou zijn of dat ik financieel in staat zou zijn om dit huis – waar ik opgegroeid was en mijn hele jeugd had doorgebracht – te kunnen kopen.

Gelukkig wist mijn man door het oerwoud van financiële verplichtingen zijn weg te vinden. Als je een hypotheek voor zo’n groot bedrag afsluit, wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Ik ga zelf helemaal op slot als je met cijfers bij me aankomt.
Dat is ook het gekke van een huis kopen. Het is een ontzettend groot besluit dat een groot deel van je leven bepaalt. Woongenot en het gevoel hebben dat de wc-tegel niet alleen je hart is, maar toch ook echt je huis.

Bij de haard herinneringen ophalen

Inmiddels wonen we (na nog twee huurhuizen in Nederland tussentijds, en dat maakt 7!) ruim een jaar in ons nieuwe, oude huis. We hebben een volledige verbouwing achter de rug en alles is van binnen nieuw. In het begin even slikken voor mijn moeder, maar nu het af is zit ze wekelijks bij ons haardje in de keuken en halen we herinneringen op aan vroeger. Zij heeft een heerlijk appartement vlakbij en we drinken wederom wijntjes met elkaar en praten over vroeger en nu.

December 2017, zo trots dat ik hier mag en kan wonen

Mijn ouderlijk huis was niet liefde op het eerste gezicht zoals bij ons eerste huisje, maar het werd als die ontzettend goeie vriend waar je het zo goed mee kan vinden en waar je plots met andere ogen naar kijkt en denkt: ‘Goh, dat ik dit niet eerder gezien heb, jij past ontzettend goed bij mij.’ En zo is er een diepe liefde voor de plek die door mijn ouders doorgegeven is aan mijn gezin. Mijn huis is waar mijn hart al 43 jaar ligt.

Samen met NIBC Direct

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NIBC Direct. Zij zijn dé hypotheekverstrekker die de klant voorop stelt en een hypotheek biedt die past bij de woonwensen van haar klanten. Van begin tot eind bieden ze een eerlijke en directe ervaring. NIBC Direct begrijpt de emotionele drive achter het kopen van een woning. En houdt hierbij rekening met het afsluiten van de juiste hypotheek. Hierdoor sta je niet voor onaangename verrassingen tijdens het proces en kun je zorgeloos je droomhuis betrekken! Want een prettige financiële reis zorgt voor zorgelozer genieten van een van de mooiste beslissingen in je leven. De plek waar je jarenlang woont en herinneringen maakt. Check de leuke infographic hieronder.

nibc droomhuis

In samenwerking met NIBC Direct

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme