Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 18 jan 2017

Zo voorkom je dat je kind een jokkebrok wordt

Er zijn weinig wezens op aarde die zo vreselijk eerlijk en down to earth zijn als kinderen. Maar ze weten ook precies wanneer én hoe ze een leugentje (om bestwil) moeten droppen. Hoe leer je je kind nou om altijd eerlijk te zijn? Volgens onderzoekers is dit heel simpel.

Volgens een nieuw onderzoek, dat gepubliceerd is in de Journal of Experimental Psychology is de reactie van ouders op het opbiechten van een leugen key als het gaat om het bevorderen van eerlijkheid bij je kind.

Twee verhaaltjes

Tijdens het onderzoek werd aan kinderen tussen de vier en negen jaar oud onderzocht, terwijl zij een verhaal lazen van kinderen die zich slecht gedroegen. In een verhaaltje stal de hoofdpersoon snoep van een vriendje, in het andere verhaaltje werd het vriendje van de schommel geduwd. In het verhaaltje van het gestolen snoepje vertelt het schuldige kind tegen zijn moeder dat wat hij gedaan heeft, en in het verhaal over de de schommel liegt het kindje over zijn daad.

LEES OOK: 11 manieren waarop ik mijn kinderen uitleg dat het leven niet altijd eerlijk is

‘Hoe voel jij je daarbij?’

Tijdens het lezen vroegen de onderzoekers aan de kinderen of ze wilden vertellen wat zij van de hoofdpersonen in de verhalen vonden. Ze vroegen de kinderen hoe zij zich voelden bij het gedrag van de hoofdpersonen, en ook hoe zij dachten dat de hoofdpersonen zich zouden voelen en waarom. Toen de kinderen klaar waren met lezen, stelden de onderzoekers dezelfde vragen, maar dan over de moeders van de hoofdpersonen in de verhaaltjes.

Daarnaast kregen de ouders van de kinderen uit het onderzoek een vragenlijst met vragen over de eerlijkheid van hun kind voorgeschoteld, waarin zij moesten aangeven of hun kind goed is in schuld bekennen of juist een handje van liegen heeft. Uit beide onderzoeken bleek dat de kinderen die door de ouders als het meest eerlijk werden omschreven, ook de kinderen waren die eerlijkheid aan positieve emoties konden linken. Deze kinderen zeiden tijdens het onderzoek bijvoorbeeld dat de hoofdpersonen in beiden verhaaltjes zich beter zouden voelen als zij eerlijk bekenden wat ze hadden gedaan én dat ook hun moeders zich beter zouden voelen.

Niet direct boos worden

Puntje bij paaltje: de onderzoekers beweren dat als kinderen weten dat hun ouders gelukkiger worden als zij hun daden bekennen, ze ook minder geneigd zijn om te liegen. Volgens onderzoeker Craig smith van de Universiteit van Michigan, is het daarom belangrijk dat je als ouder niet direct boos wordt als je kind de waarheid vertelt. Reageren met ‘Ik ben blij dat je het me verteld hebt’ of ‘Wat goed dat je dit vertelt’ zal positief en dus eerlijk gedrag opleveren. Hierdoor zal een kind op latere leeftijd ook niet snel geneigd zijn om te liegen. Eerlijk waar.

Haha! 17 x kinderen die misschien iets té eerlijk waren

Bron hoofdbeeld: Megan Gilger

Science Direct

Reageer op artikel:
Zo voorkom je dat je kind een jokkebrok wordt
Sluiten