Redactie
Redactie Kids 29 jun 2014
Leestijd: 3 minuten

Zo werkt het brein van je kind

Als je dertig jaar geleden had gevraagd ‘wat denken baby’s eigenlijk?’, dan werd je hoogstwaarschijnlijk afgewimpeld met een lach. Denken? Zolang baby’s niet kunnen praten, hebben we geen idee wat en of ze denken. Toch? De afgelopen twintig jaar is daar verandering in gekomen. Baby’s en kinderen in het algemeen zijn slim. Verbazingwekkend slim, zelfs.

Het bewustzijn van het babybrein

Psychologe Alison Gopnik en één van haar studentes Betty Rapacholi hebben een wel heel opmerkelijk onderzoek verricht. Zo testten ze twee groepen baby’s. Één met baby’s van vijftien maanden en één van achttien maanden. Allebei kregen ze twee bakjes; één gevuld met rauwe broccoli en de ander met kaas omhulde zoutjes. Beide testgroepen lieten de broccoli staan en waren dol op de zoutjes (duh!). Betty, daarentegen nam zogenaamd een hap van de broccoli en deed voorkomen alsof het heerlijk was. De zoutjes? Daar trok ze een vies gezicht bij. Nu was het tijd voor beide groepen baby’s om Betty iets aan te bieden. Wat bleek? Die van achttien maanden hadden haarfijn door dat Betty de broccoli lekker vond en gaven haar dan ook de broccoli. Ongeacht of ze het zelf vies vinden of niet, ze blijken heel goed door te hebben waar andere mensen naar verlangen.

De baby’s uit de vijftien maanden groep boden haar de zoutjes aan. Ze kozen klaarblijkelijk hetgeen waar ze zelf dol op waren en hadden totaal geen erg in het feit dat Betty dit zogenaamd vies vond. Het interessante is dat er in drie maanden tijd een bizar grote ontwikkeling ontstaat in het bewustzijn van het babybrein.

Vogels vs kinderen

Niet alleen mensen hebben een enorm talent voor leren en ontwikkelen, ook dieren zijn slimmer dan je denkt. Neem nou de kraai. Een intelligente vogel die weet hoe en waar ze eten moet vinden voor haar nageslacht. Het kroost is maar liefst twee jaar afhankelijk van hun moeder, totdat ze zelfstandig genoeg zijn om hun vleugels te spreiden. Tot die tijd worden ze gevoederd en leren ze spelenderwijs hoe ze uiteindelijk zelf op pad kunnen gaan. Een kip daarentegen is binnen een aantal maanden al zelfstandig en is minder gefocust op het uitvoeren van meerdere dingen tegelijk. Zo zijn ze heel goed in graan pikken en zijn hun jongen veel minder afhankelijk. Hieruit kan worden opgemaakt dat hoe langer de kindertijd duurt, hoe meer het brein zich zal ontwikkelen. Daarbij komt kijken dat het focussen op meerdere dingen zorgt voor het opnemen van meer informatie. Hierdoor wordt weer de capaciteit van de intelligentie vergroot.

Allemaal dingen

Zo werkt het dus ook bij kinderen en volwassenen. In onze kindertijd leren we een hoop en worden we geprikkeld door loads of informatie en manieren waarop we iets kunnen uitvoeren. Zo ondervindt een kind vaak eerst vijf manieren om een toren te bouwen, voordat-ie ontdekt welke de beste is. Allemaal dingen die we als kind opslaan om dit later als volwassene in de praktijk te brengen. Daarom zijn kinderen slecht in het schenken van aandacht aan één ding. Een kind wil graag alles in zich opnemen en kan zich daarom moeilijk concentreren. Wow. Zo leer je nog eens wat.

Bekijk hier de TED Talk van Alison Gopnik

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo werkt het brein van je kind
Sluiten