Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 9 feb 2017

Zo word je een ‘fantastische’ ouder – 23 simpele tips

Welke ouder droomt er nu niet van om een fantastische vader of moeder te zijn? En dan vooral in de ogen van je kind. Want opvoeden, het is niet altijd een eitje. Dus doe je voordeel met deze 23 tips.

Het blog Parents heeft een briljante lijst gemaakt met tips om een fantastische ouder te worden. Dat klinkt inderdaad kort door de bocht, want niemand is perfect. Maar als je deze trics goed bestudeert, zit er wel een kern van waarheid in. Waardevolle weetjes dus, die je makkelijk in de praktijk kunt toepassen om dat opvoeden wat simpelere te maken. Dus speciaal voor jou een selectie.

We snappen dat je ze niet allemaal in één keer kunt naleven, maar als je een deel hiervan consequent doorvoert, ben je al een heel eind op weg.

1. Neem de leiding

Kinderen hunkeren naar grenzen waardoor ze deze grote en soms ingewikkelde wereld beter kunnen begrijpen en aankunnen. Laat zien dat je van je kinderen houdt door grenzen te stellen, zodat ze op een veilige manier kunnen ontdekken wat ze leuk vinden.

2. Laat hem dingen zelf doen

De missie van je kleuter is om uiteindelijk onafhankelijk te worden. Dus als hij zelf in staat is om z’n eigen speelgoed op te ruimen, z’n bord weg te zetten na het eten en zichzelf aan te kleden, laat hem dat dan doen. Een kind verantwoordelijkheid geven is goed voor z’n zelfvertrouwen (en voor jouw geestelijke gesteldheid!)

LEES OOK: 8 kinderen waarbij ‘zelluf doen’ eventjes fout gaat

3. Probeer niet alles voor je kind op te lossen

Geef jonge kinderen de kans om hun eigen oplossingen te bedenken. Als je de frustraties van je kind opmerkt, ga hem dan niet meteen redden. Juist door hem zelf even te laten worstelen, geef je je kind zelfvertrouwen en veerkracht mee.

4. Onthoud dat discipline geen straf is

Grenzen afdwingen is dat je kinderen leert hoe ze zich moeten gedragen in de wereld en ze helpt om bekwaam, zorgzaam en in controle te zijn.

5. Voer niet overal een strijd over

Kinderen kunnen niet ontzettend veel regels tot zich nemen zonder af te haken. Stop met geruzie over kleine dingen, zoals de kledingkeuze van je kind en wat scheldwoorden op z’n tijd. Focus op de dingen die er echt toe doen. Daarmee bedoelen we slaan, grof taalgebruik of liegen.

6. Wees het rolmodel dat je kinderen verdienen

Kinderen leren door naar hun ouders te kijken. Geef het goede voorbeeld, wees respectvol en vertoon goed gedrag. Dat werkt veel beter dan ze vertellen hoe ze zich moeten gedragen.

7. Biecht het op als je het verpest

Dit is de beste manier om je kind te laten zien hoe en wanneer hij zijn verontschuldigingen kan aanbieden.

8. Vertel altijd de waarheid

Dat is hoe je wil dat je kind zich gedraagt, toch?

9. Kus en knuffel je geliefde waar je kinderen bij zijn

Je relatie is het enige voorbeeld dat je kind heeft van hoe een intieme relatie eruit ziet, voelt en klinkt. Dus aan jou de schone taak om een goed voorbeeld neer te zetten.

10. Respecteer opvoedverschillen

Sta achter je partners aanpak in hoe hij de kinderen opvoedt. Tenzij hij het helemaal te bont maakt natuurlijk. Je geliefde bekritiseren of met hem bekvechten zal meer kwaad doen voor je relatie en voor je kinds gevoel van veiligheid, dan wanneer je de verschillen tussen jullie manier van opvoeden accepteert.

11. Geef gepaste complimenten

Probeer in plaats van te zeggen: ‘Je bent goed’, wat specifieker te zijn over wat je kind deed om die positieve feedback te verdienen. Je zou kunnen zeggen: ‘Dat je wachtte met het vragen om een koekje tot ik klaar was met bellen was moeilijk, ik vind het fijn dat je zoveel geduld had.’

12. Juich goed gedrag toe

Als je ziet dat je kind iets goeds doet of iets aardigs, laat hem dan weten hoe jij hierover denkt. Het is een fijne manier om goed gedrag te stimuleren zodat hij het waarschijnlijk vaker gaat vertonen.

13. Roddel over je kinderen

Feit: wat we horen, komt veel beter binnen dan wat direct tegen ons wordt gezegd. Maak complimenteren effectiever door je kind iets te laten ‘opvangen’ van het compliment dat jij oma, papa of zelfs z’n knuffelbeer toefluistert over hem.

14. Speel met je kinderen

Laat hen de activiteit kiezen en maak je niet druk om de regels. Doe gewoon mee en heb plezier. Dat hoort namelijk bij spelen.

15. Lees elke dag samen

Begin hiermee als je kind nog een baby is: baby’s houden van luisteren naar de stem van hun ouders. En wegduiken met je kind en een boek is een goede manier om te hechten, het is ook een topmanier om je kind te laten houden van lezen.

16. Plan dagelijks speciale tijd in

Laat je kind iets uitzoeken wat jullie ongeveer een kwartier kunnen doen zonder onderbrekingen. Er is geen betere manier om je liefde te tonen.

17. Moedig papatijd aan

Niet meteen gaan steigeren: er zijn nog steeds gezinnen waarin de vader minder tijd met de kinderen doorbrengt dan de moeder. En laat het nou juist hartstikke goed zijn voor je kind als het veel tijd met papa doorbrengt. Kinderen met betrokken vaders doen het beter op school, zijn goed in problemen oplossen en kunnen beter omgaan met wat er ook in hun leven gebeurt.

18. Maak mooie herinneringen

Je kinderen zullen waarschijnlijk niet herinneren wat je allemaal tegen ze zegt, maar ze zullen de familierituelen – zoals bedtijd en The Voice-avond – zeker kunnen terughalen.

LEES OOK: Vanaf deze leeftijd kun je je pas écht dingen herinneren

19. Ga soms voor de makkelijke weg

Even een afhaalmaaltijd scoren als je te moe bent om te koken, maakt je niet meteen een slechte ouder.

20. Vertrouw op je moederlijke intuïtie

Niemand kent je kind beter dan jij. Volg je instincten als het aankomt op z’n gezondheid en hoe hij in z’n vel zit. Als je denkt dat er iets mis is, dan is de kans groot dat je gelijk hebt.

21. Ze gewoon: ‘Nee’

Ga in tegen het gevoel dat je alles maar moet oppakken, zoals extra taken op je werk of het lid worden van de ouderraad bij je kind op school. Je krijgt nooit, maar dan ook nooit spijt van meer tijd met je kinderen doorbrengen.

22. Accepteer het niet als je kind niet respectvol is

Laat hem nooit onbeleefd zijn of dingen zeggen die iemand anders of jou pijn doen. Als hij dat toch doet, vertel hem dan haarfijn dat jij niet respectvol gedrag niet tolereert.

23. Geef jouw plan door

Zorg dat alle verzorgers van je kind – je partner, opa’s en oma’s, de leidster op het kinderdagverblijf, de oppas – weten welke normen en waarden jij graag wil dat je kind meekrijgt. Daaronder valt alles van dankjewel zeggen tot aardig zijn en niet zeuren.

Heb jij toch weleens discussies over de opvoeding met je partner? Ook na het lezen van deze lijst? Dankzij deze tips is dat binnenkort voorgoed verleden tijd.

Parents.comOpeningsbeeld: Greylikesbaby.com

Reageer op artikel:
Zo word je een ‘fantastische’ ouder – 23 simpele tips
Sluiten