Redactie
Redactie Gezondheid november 1, 2014

Verloskunde 2.0: Zo wordt bevallen een feest

Plots staan er twee dikke strepen op het venster en gaan er talloze vragen door je hoofd. Je wereld staat heel even op z’n kop. Er moeten dingen geregeld worden en je wil wel een goede echtgenoot en moeder zijn. We beginnen bij het begin: een verloskundige. Een goede die je van al je gemakken voorziet.

Nooit had ik gedacht dat een verloskundige zo belangrijk zou zijn. Je kiest er een uit en begint met het invullen van vragenlijsten. Die maandelijkse en daarna wekelijkse gesprekken zijn niet per se de meest indrukwekkende, maar het feit dat er controle wordt gehouden op je zwangerschap en daarna door een deskundig iemand, dat is een prettig idee. Nou heb ik de fijnste bevalling ooit gehad, omdat vriendin H. verloskundige is en dus mijn bevalling deed, maar ik heb wel eens anders gehoord.

Vrouwen waarbij hun verloskundige onaardig is, té streng, of die je maar gewoon als een nummer ziet door gebrek aan tijd. Zwangeren barsten van de vragen, willen weten wat er in en met hun lijf gebeurt en willen alles behalve in spanning zitten. Is er behoefte aan verandering in de verloskunde? Immers, de technieken worden beter en omdat er steeds meer informatie over een zwangerschap vrijkomt, worden onze verlangens groter. En hoe gewenst de zwangerschap ook is, er zijn gewoon mental breakdown-momenten. Judith van het nieuwe ‘zorg op maat’-concept Femme Amsterdam zegt dat de behoeftes van de vrouw tijdens haar zwangerschap niet altijd kunnen worden bevredigd, doordat er bijvoorbeeld niet meer door de verzekering wordt vergoed:

‘In Nederland krijgt een zwangere standaard 2 echo’s vergoed bijvoorbeeld en bij verdenking tot groeivertraging krijgt een zwangere alleen 1 á 2 extra echo’s; meer wordt er niet vergoed door de verzekering. Maar er blijkt dat veel groeivertragingen gemist worden met alleen op de hand voelen wat het huidige Nederlandse systeem doet. Deze groep gemiste groei vertraagde kindjes zijn een groter risico voor ziekte of sterfte.’

Ook is er behoefte aan bijvoorbeeld gezonde recepten, speciaal voor zwangeren. Of wat dacht je van een coach die écht tijd voor jou en je man neemt en een echo bij iedere controle? Een massage op z’n tijd kan ook geen kwaad, aangezien die buik aardig wat weegt. Daarnaast zijn er vrouwen die fulltime werken en die behoefte hebben aan avondspreekuren of weekendvarianten. Kan dit allemaal bij een verloskundige? Ja dat kan en dat noemen we verloskunde 2.0.

Kijk voor meer informatie op Femme Amsterdam.

Reageer op artikel:
Verloskunde 2.0: Zo wordt bevallen een feest
Sluiten