Maaike Helmer
Maaike Helmer 1. Categories 4 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Zo wordt je kind géén verwend nest

Soms is het gewoon makkelijker om even zijn kamer op te ruimen, inderdaad een zak snoep te kopen in de supermarkt en toe te geven als hij zeurt. En nu met Sinterklaas en kerst voor de boeg, waarin ze enorm verwend worden, kan het geen kwaad erop te letten dat je kind geen verwend nest wordt. En dat zit ‘m niet in de hoeveelheid cadeautjes op pakjesavond.

1. Geef je kind verantwoordelijkheden

Nee, zijn kamer ruimt zich niet vanzelf op en hij mag ook best eens helpen met de tafel dekken. Laat je kind merken dat dingen moeite kosten. Dat is nu eenmaal zo en dat mag hij best weten.

2. Leer je kind dealen met frustratie

Je hoeft je kind natuurlijk niet expres in een frustrerende situatie te manoeuvreren, maar het is belangrijk dat áls er iets tegenzit, je hem zelf leert dealen met die tegenslag. Natuurlijk steun je hem, maar je lost niet alles voor hem op. Het is nuttig dat je kind leert dat het leven niet altijd loopt zoals hij wil.

3. Nee, geen cadeautje

Neem je vaak in de supermarkt iets mee, gewoon om van het gedoe af te zijn? Of ‘koop je hem op andere momenten om’? Je kind hoeft geen beloning te krijgen voor iets wat eigenlijk heel normaal is. Natuurlijk mag je hem weleens iets geven, maar de motivatie moet zuiver zijn: omdat je iets wilt geven.

4. Houd voet bij stuk

Sommige kinderen kunnen een behoorlijke keel opzetten als ze hun zin niet krijgen (‘Ik wil nú naar de speeltuin! Weeeeeeh!’). Als je op dat moment toegeeft omdat je het gehuil niet meer trekt, leer je je kind dat het handig is om zijn zin op deze manier door te drukken en zal hij deze ‘tactiek’ vaker inzetten. Dus: houd voet bij stuk.

5. Verbind consequenties aan je dreigementen

Maar al te vaak hoor je een ouder zeggen: ‘Als je nu niet… dan…’ En vervolgens gebeurt er niks. Daarmee leer je het kind dat dreigementen lege woorden zijn. Dreig je ergens mee, voer het dan ook uit. Dreig dus met dingen die je kúnt uitvoeren (dus niet: ‘Als je nu niet meegaat, ga ik alleen naar huis’).

6. Blijf zijn ouder

Je kind vragen wat hij vindt, is prima. Maar jij bent en blijft de ouder. Jullie gezin is geen volledige democratie. Jij bent de moeder, hij is het kind.

Heb jij nog meer tips? Praat erover mee op Facebook!

Bijzonder: Oudere ‘kinderen’ geven levenslessen aan jouw kind! >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zo wordt je kind géén verwend nest
Sluiten