Zo ziet geboorte er wereldwijd uit

Het bevallen van een kind is globaal gezien over de hele wereld hetzelfde (weeën, ontsluiting, pijn), maar de manier waarop je de bevalling werkelijk kunt ervaren van eerste wee tot het moment dat je weer aan het werk moet wordt compleet bepaald door culturele tradities en waar je leeft.

Een baby op de wereld zetten ziet er in Europa compleet anders uit dan in Azië. Van de manier van bevallen (zittend, liggend etc) tot de hoeveelheid verlof of pijnbestrijding. Om een beeld te geven zijn hier 10 compleet verschillende geboorte en post-geboorte manieren van het krijgen van een kind.

Overheid gesponsorde baby showers

Moeders in Finland krijgen sinds de jaren 30 een ‘Welkom op de wereld’ pakket van de overheid. In het pakket: kleding, een slaapzak, slabbetjes, eerste hulp basics en zelfs een, geloof het of niet, kartonnen doos waarin de baby kan slapen. Een beetje een blije doos deluxe, zeg maar. Je mag zelfs kiezen tussen het pakket of 140 euro, maar 95% kiest voor de veel waardevollere doos…

Zittend of staand bevallen

Het liggend bevallen ligt al een tijdje onder vuur, maar is nog steeds voor een groot deel de norm in Europa en Amerika. Zo niet in grote delen van Azië, Afrika en Zuid Amerika, zegt de Wereld Gezondheids Organisatie. Hier variëren vrouwen verschillende posities van hurkend, staand, squattend om hun baby er met een beetje hulp van de natuurlijke neerwaartse kracht eruit te persen. Volgens onderzoek zou hurken, knielen en staand de bevalling verkorten en tevens de noodzaak voor een ruggenprik verminderen.

Da’s pas lachen

In grote delen van de (Westerse) wereld is de ruggenprik de meest gebruikte verdoving, maar Nitrous Oxide, ofwel lachgas, rukt op. Bijna 60% van de vrouwen in de UK gebruiken het en de helft in Canada, Australië en Finland. Het is een veilige en effectieve optie in pijnbestrijding. Volgens ervaringen van vrouwen die met lachgas zijn bevallen verdwijnt de pijn niet volkomen maar leidt het ze af van de pijn.

Wie wil er nog een zeewiersoep?

In veel culturen word er geadviseerd wat je wel en niet zou moeten eten vlak voor of tijdens de bevalling, maar er zijn er maar weinig die zo verbonden zijn met elkaar als bevallen en Koreaanse zeewiersoep. Ook wel verjaardagssoep genoemd. Zeer voedzaam en het eerste wat Koreaanse vrouwen te eten krijgen na de bevalling.
Als je deze soep op verjaardagen eet is het een herinnering voor de kinderen om niet te vergeten dat hun moeder pijn heeft geleden voor ze en vooral te waarderen dat hun moeder zo veel om ze geeft.

Trots en een plek voor navelstreng en placenta

Op veel plaatsen in de wereld krijgen de navelstreng en de placenta bijzondere aandacht. In Turkije bijvoorbeeld, begraven ze de navelstren bij scholen of moskeeen in de hoop dat hun kinderen zich zullen richten tot de Islam en goeie scholing. In delen van Afrika wordt de placenta thuis, onder en boom of in een open veld begraven, een belangrijke plek.

Een maand rust

Een maand lang zitten, een gebruik in China en Vietnam, stelt dat vrouwen grootdeels aan huis gekluisterd dienen te zijn. In ieder geval gedurende de eerste weken na de geboorte. Wat ze mogen eten en vooral niet eten en wanneer je mag douchen wordt ook bepaald.

Postnatale bekken bodem controle

In Frankrijk vinden ze het herstel van de onderkant van de vrouw zeer belangrijk. ‘La rééducation périnéale’ – noemen ze het en is erop geducht om de bekken bodem spieren van de vrouw snel weer in oude staat te herstellen. Deze service bestaat sinds de jaren 80 en wordt betaald de de Franse sociale zorg.

Seks? Doe maar even niet

In Nederland bestaat er niet echt een regel voor wanneer je ‘weer mag’, maar ik heb mijn verloskundige wel eens horen zeggen dat het goed is om de eerste 4 – 6 weken ff rustig aan te doen. In Papua New Guinea werkt dat heel anders. Het is cultureel gewoongoed om geen seks te hebben zo lang de moeder borstvoeding geeft. Of dat nu weken, maanden of jaren is.

Betaald verlof en baangarantie

In de VS is het vrij slecht geregeld op (betaald) verlof gebied. Het is niet bij de wet en overheid geregeld en vrouwen kunnen hun baan 12 weken bewaard zien blijven, maar daarna is het wel klaar. In Zweden, Noorwegen en Denemarken krijgen ouders meer dan 50 weken betaald verlof met baangarantie.

Thuis met een kaarsje erbij

We spraken er al eerder in de column over thuis bevallen, maar Nederland neemt een vrij unieke positie in in de Westerse wereld. In Europa is Nederland het enige land waar vrouwen nog thuis bevallen. De verloskunde en vroedvrouw zijn in ons cultuurgoed geslopen en veel vrouwen kiezen ervoor om thuis te bevallen omdat ze dat intiem en mooi vinden. Ze zien ziekenhuisbevallingen als iets dat niet fijn is en ook risico’s met zich mee kan dragen. In de rest van de Westerse wereld wordt een bevalling gezien als een medische situatie die aandacht van artsen behoeft.

Reageer op artikel:
Zo ziet geboorte er wereldwijd uit
Sluiten