Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 8 feb 2016

Zoek de verschillen: je eerste zwangerschap vs. je laatste zwangerschap

Drie zwangerschappen staan er op de teller, gelukkig allemaal met als resultaat drie gezonde kinderen. De magie van de eerste keer zwanger staat nog steeds in mijn geheugen gegrift, alsook de volledigheid waarmee ik dag voor dag alle fases in me opnam en heb ervaren. Zo niet de derde keer.

Je laatste zwangerschap heeft niet de magie van de eerste en met inmiddels al één of meerdere koters om je heen drentelend heeft het ook niet de hoogste prioriteit. Jammer is het eigenlijk wel, maar wat doe je eraan.

[STAP stap=”1″]

1ste keer zwanger
In week 10 je broeksknoopje openzetten, zuchtend dat het echt niet meer gaat (maar eigenlijk geniet je en ben je apetrots). Vervolgens een sprintje naar de positiekleding winkel trekken, ja nu kan het nog, om een heel leger broeken, rokjes, speciale jurkjes en buikenshirts aan te schaffen. Nog net niet met een tekst erop als ‘50% mama, 50% papa, 100% ik’. Er zijn grenzen.

Laatste keer zwanger
Dat broeksknoopje stond al open maar om heel andere redenen (iets met te weinig work-out tussen de zwangerschappen door en restjes eten van de je kinderen opeten). Je gaat op zoek naar de doos met buikbroeken, maar geeft ‘t op. Of had je ze uitgeleend aan een vriendin? Je trekt je zwarte joggingbroek maar uit de kast en besluit om daar de komende maanden in te wonen. Die positiekleding kan je niet meer zien!

[STAP stap=”2″]

1ste keer zwanger
Op je telefoon staan ten minste vijf apps over hoe zwanger te raken, in welke week je bent, ‘what to expect…’, oei ik groei, babynamen en ga zo maar door. Op je nachtkastje ligt diverse must-have zwangerschapsliteratuur

Laatste keer zwanger
Al die apps namen veel te veel ruimte in voor je nieuwe. ‘Powernap voor tussendoor’, ‘Meditatie voor wanhopige ouders’ en oh ja alle mogelijke games voor kleuters om ze rustig te houden rond de klok van vijf. Die buik, ach die groeit.

[STAP stap=”3″]

1ste keer zwanger
Je weet precies in welke fruit-fase je kindje beland is in de buik. De boon, kiwi, sinaasappel en meloen heb je gehad.

Laatste keer zwanger
Bij de gedachte aan de meloen komen er diepe trauma’s boven. Want nu weet je al één of meerder keren hoe het is om die meloen naar buiten te persen.

Lees ook: 30 tekenen dat je echt klaar bent met de zwangerschap.

[STAP stap=”4″]

1ste keer zwanger
Foliumzuur. Al maanden voor je echt zwanger raakte en netjes elke dag tijdens de eerste tien weken van je zwangerschap, en vooruit voor de zekerheid slikte je nog eventjes door. De drank was al eventjes verbannen tot je ooit weer van de borstvoeding af zou zijn.

Laatste keer zwanger
Ehh, waar is dat potje foliumzuur gebleven. Ik heb ‘m nog ergens zien liggen, deze week. Met drinken stopte toen je erachter kwam dat je zwanger was en goed één slokje in je laatste trimester kan geen kwaad.

[STAP stap=”5″]

1ste keer zwanger
Clearblue en Etos hebben wel bij je gevaren. Kassadame Ine knikt al even met van die toi-toi-toi ogen naar je als je vier weken later weer een ladinkje afrekent. De ene naar de andere test (moet je maar niet te vroeg op het stokje gaan plassen!) rukte je open op het toilet. Du moment dat je twee streepjes op de nog net niet opgedroogde staaf zag staan belde je al met de verloskundige praktijk naar keuze.

Laatste keer zwanger
Die test heb je niet meer nodig. Die gevoelige borsten verraden het al voor je de twee strepen te pakken hebt. Na 12 weken denk je ‘Shit, ik zal maar es bellen met verloskundige Marlies!’

[STAP stap=”6″]

1ste keer zwanger
Je beraamd een supergave manier om je hubby te vertellen dat je zwanger bent. Bijvoorbeeld door de hond in te schakelen met een strik om zijn hals met de Clearblue test eraan. Of verstopt tussen zijn bord spaghetti (nou ja, zoiets). Vervolgens neem je samen een lip sync op of film je je hysterisch blij wordende moeder terwijl ze op film hoort dat je zwanger bent.

Laatste keer zwanger
Je hebt je positieve test laten slingeren in de badkamer. Dus hij zal er wel een keer achterkomen toch?
Oh en je ouders lezen het op Facebook wel.

[STAP stap=”7″]

1ste keer zwanger
Je meld je gelijk aan bij een puf cursus en zoekt tot op de bodem uit welke het beste bij je past. Je duikt in je weeën en maakt vriendinnen voor het leven, want je hebt straks een foto van 8 babies op een rijtje en dat schept een band.

Laatste keer zwanger
Omdat je weet dat je de vorige keer op het moment suprème glad was vergeten hoe je moest puffen en meepersen sla je de cursus graag over. Niet dat je man dat weet, maar dat rustmomentje van een uur besteed je graag voor jezelf met een kop thee of cappu in je favoriete tentje.

[STAP stap=”8″]

1ste keer zwanger
Samen maak je longlists met babynamen voor jongetjes en meisjes. Het schrappen is een ingewikkeld zaakje en over en weer vliegen de veto’s en NJETS op het vernoemen van de baby-to-be naar overgrootoma of -opa.

Laatste keer zwanger
Je bent vooral bezig met uitleggen aan je vijf-jarige en drie-jarige dat Bello, Kinect en Frozen niet behoren tot de top drie van namen voor jullie nummer drie.

[STAP stap=”9″]

1ste keer zwanger
De eerste Echo wordt ingelijst, gaat mee op roadshow langs vaders, moeders, ooms en tantes en ieder ander die het maar zou willen zien, of niet. Dat maakt niet uit. Op Facebook post je Echo nummer twee met vrolijke tekst: omiskenbaar een jongetje en wat lijkt ‘ie op zijn vader 😉 knipoogsmilie, voelt zich #gezegend #trots #blij #waaghetnietomditberichtnietteliken.

Laatste keer zwanger
Weken later vind je onderin je tas een verfrommeld glad stukje papier met eromheen een halve plaklolly gewikkeld.

[STAP stap=”10″]

1ste keer zwanger
Het moment is bijna (nou goed nog vijf weken te gaan) daar. Je hebt je vluchtkoffertje al ruimschoots op tijd klaarstaan. Vol met moedertijdschriften, geurkaarsen, schattige outfits (keer drie) voor de baby, iets minder schattige outfits voor tijdens en na de bevalling, warme sloffen, een ipad, fotocamera, videocamera en stressbal voor als je man niet in de buurt is om te knijpen.

Laatste keer zwanger
Je roept ‘schat, ik heb denk ik acht centimeter, tijd om te gaan’, pakt de sleutels van de auto en gaat zitten wachten achter het stuur tot je man in zicht is. Je stuurt hem weer terug naar binnen voor in ieder geval even een outfitje voor de baby en een nieuw setje kleren voor jou. Mocht er meer nodig zijn dan rijd ‘ie wel op en neer.

Of het nu zwangerschap nummer één of vijf is, dit zeg je als vader niet tegen je vrouw als ze net bevallen is.

Reageer op artikel:
Zoek de verschillen: je eerste zwangerschap vs. je laatste zwangerschap
Sluiten