Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Verhalen 10 okt 2021

Waarom sommige mensen niet graag zoenen tijdens de seks

Op het witte doek begint seks altijd met een hartstochtelijke kus. En het liefdesspel eindigt negen van de tien keer in een langdurige knuffelsessie. Zucht, deze romantische scenario’s lijken af en toe wel regelrecht uit een sprookjesboek te rollen.

Want jouw vent draait zich meteen om als hij zijn hoogtepunt heeft bereikt. En jij zit stiekem niet op zijn ochtendadem te wachten tijdens het vrijen. Nou, je bent niet de enige die niet zoent tijdens de seks, en dit is waarom.

Lieflijke bedtaferelen

Onderzoek richtte zich op ruim 1400 Dertigers. De nadruk lag hierbij op alles behalve de geslachtsdelen – vingeren, aftrekken, pijpen, beffen en penetratie -. De lieflijke bedtaferelen kwamen echter wel aan het licht. Zo stonden zoenen, knuffelen en masseren centraal tijdens het onderzoek.

Ongeveer 87 procent van de deelnemers gaf aan dat zij zoenen tijdens De Daad. Knuffelen tijdens de seks is op zich ook wel populair onder de participanten (70%). Op een massage mogen sommige van hun lovers echter lang wachten (23%). Onder degenen die tenminste één van deze 3 liefdesacties onderneemt in bed, rapporteerde 20% van de respondenten dat ze zowel zoenen, knuffelen als masseren. Terwijl bijna één op de vijf participanten zoenen geen probleem vinden, maar knuffelen of masseren liever buiten de lakens doen.

Té intiem

Onder de 30-plussers die niet kussen tijdens de liefdesdaad speelt intimiteit een grote rol. Volgens hen is zoenen té intiem en komen er teveel emoties bij los. Andere redenen waren dat hun (seks)partners niet wilde kussen. Maar (bang zijn voor) een slechte adem bij zichzelf of een lover kwam ook naar voren tijdens het onderzoek. Volgens de onderzoekers achter deze studie geeft ieder individu een andere betekenis aan seks. Sommige mensen hechten veel waarde aan een kus, anderen vinden dit geen must tussen de lakens.

Liefdeshormoon

“Kussen en knuffelen lijken kritische aspecten van seksuele affectie en staan in verband met seksuele en relationele tevredenheid.”, verklaren de onderzoekers. Hoewel sommige mensen zoenen iets té veel van het goede vinden, zorgt klef zijn tijdens het vrijen wel degelijk voor meer emotionele intimiteit. Hier zit een wetenschappelijke reden achter! Iedere vorm van aanraking maakt het hormoon oxytocine vrij in je hersenen. In de volksmond noemt men dit het liefdeshormoon. Als je knuffelt en zoent tijdens de seks, is de kans groot dat jullie liefdesband wordt verstrekt.

Science has spoken, maar dit wil niet zeggen dat iedereen dezelfde gevoelens, wensen en verlangens ervaart. Ook niet tijdens de liefdesdaad! Maar het kan in ieder geval geen kwaad om deze wetenschap in de praktijk te brengen. Meer romantiek in bed krijg je trouwens ook voor elkaar met deze intieme seksstandjes. Succes gegarandeerd!

Wat als je partner vaker zin heeft in seks? Een sekstherapeut adviseert

 

Reageer op artikel:
Waarom sommige mensen niet graag zoenen tijdens de seks
Sluiten