Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Eten 19 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Zoete aardappels zijn hartstikke gezond, en wel hierom!

Zoete aardappel friet, puree, soep, salade, schotel en taart. Je kunt alle kanten op met deze groente! Het is dan ook niet gek dat zoete aardappels razend populair zijn. Maar naast het feit dat deze aardappels heel lekker – zeker om mee te variëren – zijn, zitten ze ook vol gezonde voedingsstoffen. Al met al hebben zoete aardappels een heel goed effect op ons lichaam.

Gezonde voedingsstoffen

Zoete aardappels zitten vol gezonde voedingsstoffen. De groente bevat vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine C, mangaan, vitamine B6, magnesium en kalium. Kalium helpt je spieren te ontspannen en magnesium bevordert onder anderen de werking van je spieren. Zoete aardappels zijn dus eigenlijk het bewijs dat lekker én gezond wel degelijk samengaan!

Laag in calorieën

Hoewel aardappels bekend staan om hun vele koolhydraten, bevat een middelgrote zoete aardappel slechts 180 calorieën. Een zoete aardappel bestaat ongeveer voor 77% uit water, 20% uit koolhydraten, 1,6% uit eiwit en 3% uit vezels. Bak je ze niet in vette boter, dan zijn ze praktisch vrij van vet. De koolhydraten in zoete aardappels verteren langzaam, waardoor je lichaam veel energie uit deze groente kan halen.

Optimale spijsvertering

Zoete aardappelen zijn uitstekende bronnen voor niet één, maar twee soorten vezels. Ze bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels nemen water op, waardoor je ontlasting verzacht. Onoplosbare vezels voeden als het ware ons spijsverteringskanaal. Vezelrijke producten verlichten constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel, ideaal!

Gezonde darmen

De vezels én antioxidanten in zoete aardappels bevorderen de goede bacteriën in je darmen. Verschillende studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in paarse zoete aardappelen het risico op het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan verlagen. Ook dragen zoete aardappels bij aan een vezelrijk dieet en daarbij aan een verminderd risico op darmkanker.

Talloze antioxidanten

Antioxidanten zijn onmisbaar bij een sterk immuunsysteem, omdat ze je lichaam helpen beschermen tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Oranje zoete aardappelen bevatten de antioxidant beta-caroteen. Dit stofje is essentieel voor gezonde ogen én een glanzende huid. Ook beschermt deze antioxidant je huid tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je je zonnebrand links kan laten liggen!

Sterke weerstand

Je lichaam zet de antioxidant beta-caroteen automatisch om in vitamine A; een belangrijke vitamine voor een goed functionerend immuunsysteem. Bovendien verbetert het vezelgehalte in zoete aardappels je weerstand. Ongeveer 80% van het immuunsysteem bevindt zich in je darmen en zoete aardappels stimuleren de algehele darmgezondheid. Griepje te pakken? Maak dan aardappelpuree van zoete aardappelen!

Maar je kunt natuurlijk ook de volgende zoete aardappel recepten uitproberen: 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zoete aardappels zijn hartstikke gezond, en wel hierom!
Sluiten