Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 31 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Opvoedkwestie: ‘Mag er een zoete snack in de lunchbox van mijn kinderen?’

Je kunt de boeken er nog zo goed op nalezen, sommige vragen over het opvoeden van de kinderen kun je het beste neerleggen bij andere ouders. Zij weten als geen ander dat je met de handen in het haar kunt zitten en de ‘regels’ niet altijd werken. Wij stellen daarom tweewekelijks de vraag aan jullie de opvoedkwestie van een andere ouder ‘op te lossen’.

Opvoedkwestie

Claartje: ‘Het is een thema dat elke keer weer tot discussies en hilariteit leidt. Wat stop ik in de lunchbox van mijn kinderen. Kijk, ik zie het zo: het moet echt wel gezond zijn. Dus mijn kinderen kunnen rekenen op bruine boterhammen met pindakaas en hartig beleg, maar het zijn beweeglijke kinderen dus van mij mag er ook wel een snack inzitten. Een koekje of stukje chocola. Gisteren kwam er weer een mail van de juf binnen: ‘gelieve geen zoetigheden en snoep mee te geven aan de kinderen.’ Ik vind die grens onduidelijk en vind dat een Prince-koek of stukje brownie moet kunnen. Maar snoep: nee. Wat kan er nu eigenlijk wel of niet? Weet jij het?’

Geef je advies + OPROEP

Stuur jouw advies over de kwestie van Claartje naar [email protected] o.v.v. ‘Opvoedkwestie’ of reageer op onze Facebook. Binnenkort lees je hier dan misschien jouw reactie en die van anderen terug. Of nog makkelijker: reageer op onze Facebook-pagina. Heb je zelf een dilemma of een vraag? Stuur dat dan naar hetzelfde mailadres en wie weet kunnen andere moeders jou helpen.

Reacties vorige dilemma

Vorige week behandelden we het dilemma van Liesbeth. Ze baalt enorm van het feit dat haar beste vriendin al vanaf de zwangerschap haar kind met dat van haar vergelijkt. ‘Als dit zo doorgaat word ik gillend gek en vind ik het steeds minder leuk om met haar af te spreken. Moet ik haar subtiel, maar wel eerlijk zeggen waar ik mee zit of moet ik het zoals mijn vriend zegt weglachen?’

Dit zeiden jullie:

Fem

‘Ik maak daar korte metten mee, en zeg: doet die van mij nog niet. Ben ik ook niet mee bezig. En trouwens, vervelend he van die moeders die altijd lopen op te scheppen over hun kind… alsof het een persoonlijke prestatie is dat je kind lacht, brabbelt, doorslaapt, goed drinkt goed eet etc… je hebt dan gewoon mazzel. Geniet ervan, maar maakt het niet lastiger voor de mensen voor wie het anders werkt.’

Rixt

‘Bied de vriendin die steeds vergelijkt en opschept psychische hulp aan lieverd. Mensen die zo doen staan BLOEDONZEKER in het leven. Wordt uit zichzelf ook nooit beter. Dan zeg je schat, ik merk dat je zo báng bent. Bang dat een ander het beter doet. Wat ging er mis in je jeugd? Wat heeft je beschadigd? Moest je altijd water drinken? Werd je beticht van ‘snaaien’, als je 1 lange vinger at van 25 kcal? Verplicht op korfbal? Ook nog drie jaar op blokfluitles, wat gelijkstaat aan kindermishandeling ? Of die ene keer in het jaar dat je jarig was, trakteren op mandarijnen? En toen ging je toen je op jezelf ging wonen helemaal los op junkfood en nu ben je best een beetje obese. Tja dan moet dat kleine ventje dat al-le-maal voor je compenseren hè. Ik ben er voor je. Samen komen we hier uit. Dit kun je wél!’

Mariel

‘Subtiel zijn werkt waarschijnlijk niet, omdat ze niet eens beseft dat ze dit doet. Gewoon zeggen waar het op staat. “Kan je ophouden met altijd onze jongens te vergelijken? Ze zijn niet hetzelfde en beide ontwikkelen zich op hun eigen tempo.” Heel direct, zal ze niet leuk vinden, maar als ze een goede vriendin is zal ze het begrijpen.’

Bianca

‘Het is wel mens-eigen om te vergelijken. Ik vraag me af, waaróm je het zo vervelend vindt.
Ik zou er geen punt van maken. Mijn zoons waren altijd sneller dan andere kinderen, maar wat ik dan vaak zei: die van mij kan héél goed wakker zijn. (wat ook zo was!)’

Pauline

‘Als ouder van een kind dat veel dingen sneller doet dan gemiddeld mag je ook gewoon trots zijn en dat graag van de daken schreeuwen. Niet omdat jouw kind sneller is dan andere kinderen, maar gewoon omdat je, zoals alle ouders, trots bent op de ontwikkeling die jouw kindje door heeft gemaakt. Dat veel andere ouders dat dan zien als opscheppen zegt meer over die andere ouders denk ik.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme