Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Algemeen 18 jun 2021

Zomerdepressie? Nee je bent niet alleen. Dit zijn de oorzaken (en tips!)

Als jij bij het eerste prille zonnestraaltje je bikini uit de kast haalt, en vol enthousiasme die zomerhits mee blèrt , kun je je niet voorstellen dat er mensen zijn die dit seizoen het liefst overslaan. Toch bestaat het echt. Net zoals veel mensen in de winter het liefst een winterslaap houden, zijn er meer dan tien duizend mensen in Nederland die ieder jaar weer een zomerdepressie te pakken hebben.

Eigenlijk is het best moeilijk om te meten hoeveel mensen met een depressie te maken hebben. Er wordt natuurlijk een schatting gedaan naar de mensen die daadwerkelijk erkennen dat ze zich depressief voelen. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer mensen die met een depressie dealen, maar daar niet of moeilijk over kunnen praten.

Zomerdepressie

Ok, je hebt niet zoveel zin om de hele dag in de zon te hangen. Dat kan. Maar een depressie gaat wel een tikkie verder. Volgens therapeut Mirjam Schneider heb je een zomerdepressie te pakken als je je meer dan 14 dagen achter elkaar somber voelt. Als je twee jaar achter elkaar deze sombere gevoelens ervaart, kun je het een seizoensdepressie hebben.

Deze voeding heeft antidepressieve effecten op je hersenen

Oorzaken zomerdepressie

Ok, niet zo’n goed nieuws. Er is namelijk niet zoveel bekend over de oorzaken van een zomerdepressie. We kunnen wel speculeren:

Verstoord dag- en nachtritme.

Het is langer licht, dus eet je waarschijnlijk later, en ga je later naar bed. Daarbij worden de huizen in Nederland niet geleverd met een standaard ingebouwde airco-systeem, dus word je waarschijnlijk ook nog eens een paar keer zwetend wakker van de hitte. Kortom: je slaapt minder, en daar wordt geen mens vrolijk van. Tip van het seizoen: misschien een beetje ongezellig om om negen uur die gordijnen te sluiten, but who cares? Als jij daardoor in je oude vertrouwde ritme blijft, en die zomerdepressie de baas blijft, is het zeker de moeite waard.

Alleen maar gezelligheid

Print dit even goed in je mooie koppie: je kunt niet altijd vrolijk zijn. Het is super gezond dat alle emoties de revue passeren. Alleen omdat het nu zomer is, lijkt het alsof iedereen continue alleen maar aan het genieten is, maar dat is echt niet zo. Als jij je nu een paar dagen iets minder voelt, valt dat nu waarschijnlijk extra op en denk je sneller dat je te maken hebt met een zomerdepressie. Maar heel eerlijk: ben je niet altijd zo chagrijnig aan het einde van de maand (iets met PMS misschien?)

Je voelt je alleen

Het ‘voordeel’ van een winterdepressie is dat bijna iedereen jou wel begrijpt. Bij een zomerdepressie is dat minder. Als jij huilend binnen zit, zullen mensen je vaker raar aankijken, en daardoor kun je je extra alleen voelen, en dat maakt het nog erger. Toch is het belangrijk dat je erover blijft praten, misschien vind je wel een lotgenootje en kunnen jullie lekker samen binnen Netflixen.

Social media

Er zijn nu eenmaal veel meer activiteiten in de zomer. Het gevolg? De insta posts en facebook updates vliegen je om de oren. Hoewel dit voor veel mensen super leuk is, zie jij daar de lol niet van in. Misschien heb je ook wel juist een gevoel dat je niets wilt missen, en ren je jezelf voorbij. Als jij jezelf een beetje kent en weet dat dit een triggerpuntje is, verwijder dan stomme apps en focus je lekker op jezelf.

Jij bent sterker dan die stomme zomerdepressie! Zorg dat je genoeg slaapt, accepteer alle emoties, laat je niet gek maken, verwijder desnoods die social media, en praat over je gevoelens. En als je er dan nog steeds last van blijft houden.. spaar alle vakantiedagen op, en vertrek met je koffertje in de winter richting een heerlijk koel plekje. Breekt zo lekker de zomer. You’ve got this!

Overspannen, burn-out of depressie? Dit zijn de verschillen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

GGZ

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zomerdepressie? Nee je bent niet alleen. Dit zijn de oorzaken (en tips!)
Sluiten