10 x redenen waarom zomerkamp te gek is (zowel voor je kind als voor jou)

De zomervakantie is in volle gang, dus daarmee ook de nodige activiteiten. En omdat het voor niemand goed is om je kinderen de hele dag te vermaken, zijn daar godzijdank de zomer(dag)kampen. Dé plek waar je kind zonder telefoon of tablet zijn energie kwijt kan en nieuwe vriendjes maakt. Twijfel je nog of het iets voor jouw kind is? Niet meer na het lezen van deze x redenen om het vooral wél te doen.

Want niet alleen in Amerika zijn zomerkampen een hit, in Nederland zijn er ook genoeg toffe adressen waar je kinderen zich compleet kunnen uitleven. Je kunt ze er laten overnachten, maar ook gewoon einde dag weer ophalen. Bijkomstigheid: kun jij mooi even wat me-time pakken of lekker gaan werken, want zes weken vrij nemen is niet iedereen gegeven, als je kids op avontuur zijn.

1. Ze maken nieuwe vrienden

Op zomerkamp is je kind vrij van alle sociale verwachtingen die er op school vaak heersen, dus kunnen ze in alle rust nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken. Dat gaat een stuk makkelijker door de leuke, ontspannen groepsactiviteiten waar iedereen lol in heeft. Zingen, dansen, lachen en stoeien brengt kinderen nu eenmaal makkelijker bij elkaar.

2. Ze zijn omgeven door de natuur

Door smartphones en tablets zijn kinderen eerder geneigd binnen te blijven als ze thuis zijn, dan met z’n allen de natuur in te gaan. Zomerkampen zijn vaak gevestigd in de bossen, waar ze zich compleet kunnen uitleven en lekker vies mogen worden. Wedden dat ze bekaf terug komen, omdat ze elke dag hun energie kwijt konden door te ravotten in de natuur?

3. Ze werken aan hun sociale skills

Door je kinderen op zomerkamp te doen, leren ze in een community te functioneren. Daar hebben mensen respect voor elkaar en komen kinderen erachter dat ze elkaar nodig hebben om het leuk te hebben. Daarnaast slapen ze vaak met andere kinderen in een tent of zaal, waardoor ze leren delen, communiceren en afspraken met elkaar leren maken.

4. Ze komen uit hun dagelijkse routine

Zomerkamp geeft je kinderen de gelegenheid om even los te komen van hun strakke schema, bestaande uit school, speeldates en sport. Op zomerkamp zijn ze vrij om de hele dag te spelen, iets waar elk kind intens gelukkig van wordt.

5. Het maakt ze een stuk zelfstandiger

Kamp is de perfecte plek voor kinderen om te leren zelf beslissingen te maken. Ze leren zelf keuzes te maken, zoals veilig blijven in spannende situaties, hun bordje leegeten en op tijd gaan slapen. Doen ze dit niet, dan hebben ze alleen zichzelf ermee.

LEES OOK: 22 x originele dingen om buiten te doen nu het zomervakantie is

6. Het stimuleert hun ontwikkeling

Door de grote variatie in sport en spel, is zomerkamp de ideale plek om nieuwe skills te leren. Doordat kinderen op kamp vaak in aanraking komen met activiteiten die ze nog nooit eerder hebben gedaan (raften, boogschieten, vuur maken, knopen leggen, abseilen) verbreden ze op een speelse manier hun kennis en daarmee ook hun interesse.

7. Ze zijn even helemaal offline

Thuis zijn kinderen vaak online. Zowel op school als thuis staren ze continu naar een scherm. Hoe lekker is het om ze even los te koppelen van de televisie en hun smartphone en ze los te laten in de ‘echte’ wereld, waar ze op zoek kunnen gaan naar andere dingen die ze wellicht heel leuk vinden om te doen. Door écht te spelen, échte emoties te voelen en échte activiteiten te doen gaat er waarschijnlijk een heel nieuwe wereld voor ze open.

8. Ze worden veerkrachtiger

Omdat ze vaak heel veel nieuwe dingen doen op zomerkamp, kunnen kinderen dit in het begin nogal spannend vinden. Door het toch te doen, zien ze van zichzelf dat ze meer kunnen dan ze denken. Zijn ze niet meteen de beste in boogschieten? Dan zullen ze zien dat oefening kunst baart.

9. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen

Op school moeten kinderen continu presteren en tijdens de activiteiten die ze buiten school doen (sporten, muziekles, etc.) hebben ze vaak ook het gevoel dat ze zich moeten bewijzen. Op zomerkamp heerst er een relaxte sfeer en wordt iedereen in zijn of haar waarden gelaten. Er is weinig competitie en kinderen kunnen zich daarom op hun eigen, rustige manier ontwikkelen.

10. Ze zijn actief bezig

Er is geen andere plek waar kinderen zó actief bezig kunnen zijn dan op zomerkamp. Ze kunnen de hele dag rennen, klimmen, klauteren, springen, bouwen en zwemmen. Wat wil een kind nog meer?

Zomerkampen in Nederland

Niet alle zomerkampen zijn hetzelfde, je hebt namelijk heel veel verschillende thema’s. Zo kun je op musicalkamp, zeilkamp, bestaat er een Expeditie Robinsonkamp, maar kun je ook survivallen. Voor de echte mermaids is er zelfs een zeemeermin zomerkamp.

Te gekke zomerkampen

Wil je het wat dichter bij huis zoeken? Dan zijn deze regionale kampen te gek:
YMCASchiermonnikoog
Organiseert actieve zomerkampen, ook voor kinderen met speciale behoeften.

TimmerdorpHeiloo
Dé droom voor elke timmerman of -vrouw in spé, want hier kun je de hele dag hutten bouwen.

KinderfestivalBussum
Een tof, actief kamp dat excursies organiseert naar de meest gave plekken, waar je normaal niet snel komt. De brandweer of een watertoren, bijvoorbeeld.

Kinderkamp AvontuurBrabant
Van boogschieten tot vlotten bouwen en gezellige pyjama-avonden. Als het maar gezellig is, op dit kamp!

SKJNijmegen
Organiseert elk jaar 4 gave kampen in de Limburgse bossen.

Huiverig om je kind alleen op stap te sturen? Dit is de reden waarom het heel effectief kan zijn om je kind los te laten.

Reageer op artikel:
10 x redenen waarom zomerkamp te gek is (zowel voor je kind als voor jou)
Sluiten