Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 18 jul 2017

22 x dingen om buiten te doen nu het zomervakantie is

De zomervakantie is aan, en nu maar hopen op veel zonnige dagen met activiteiten buiten de komende zes weken. Maar ook als het wat minder weer is, kun je je prima buiten vermaken. Wedden dat jij en je kids een topdag hebben als je een middagje met dit te gekke lijstje?

Alles wordt namelijk een stukje leuker, als je het maar buiten doet.

Dingen om buiten te doen nu het zomervakantie is

Met deze leuke dingen maak je sowieso kleine vrienden!

1. Dineren

Als het niet regent en je gezegend bent met een fijne tuin, waar de laatste zonnestralen nog naar binnen vallen is het leuk om (weer) buiten te gaan eten. Het maakt niet uit dat het nog geen dertig graden is, want jassen en dekentjes houden jullie warm! Een vuurkorf voor de sfeer maakt het geheel helemaal af. Of neem alles mee naar een park bij jou in de buurt. En ook een lunch, schaaltje met snacks of een ontbijt buiten is super voor je kids.

2. Tenten bouwen

Pak die oude lakens uit de kast, en laat je kinderen die toffe tent eens met het tuinmeubilair bouwen in plaats van achter de bank. Of in het park, tussen twee bomen.

3. Speurtocht

Maak foto’s van bekende plekken bij jullie in de buurt en print die uit. Plak ze op een vel of maak er een zomervakantie boekje van, zodat je kind de plekken kan zoeken. Op de route kun je nog kleine spelen bedenken die je kind kan doen.

4. Fietsen versieren

Linten, crèpepapier, slingers, dopjes van bierflesjes voor tussen de spaken: er slingert altijd wel wat in huis om een fiets mee te versieren met je kind of meerdere kinderen uit de buurt. Na afloop moeten de versierde fietsen natuurlijk even een showrondje maken.

5. Stormbaan

Verzamel alle (oude) kussens die je in huis hebt, en maak er een stormbaan van. Voeg daar een oud laken over twee stoelen aan toe, die dient als tunnel, plus een oude matras en de stormbaan is een feit. Kartonnen dozen kun je toevoegen voor nog meer sensatie of ook als tunnel.

6. Dozen versieren

Pak een oude kartonnen doos, zet ‘m in de tuin neer en geef je kind een lading stiften. Overal op kleuren mag. Wedden dat je je kinderen het komende uur niet meer hoort?

7. De auto wassen

Een klus die altijd moet gebeuren, maar in je eentje de hel op aarde is. Geef je kids een emmer sop, een zachte spons en geloof ons: die vierwieler voor je deur heeft nog nooit zo hard staan shinen.

8. Maak een meterslange hinkelbaan

Verzamel zoveel mogelijk stoepkrijt, en teken er een meterslange hinkelbaan van. Misschien kun jij je hinkelkunsten ook nog even uit de kast halen.

9. Leg een eigen moestuintje aan

Hoe leuk is het voor kinderen als ze hun eigen eten kunnen verbouwen? Het neemt een klein gedeelte van de tuin of het balkon in beslag, en de vreugde is groot. Plant bijvoorbeeld sla, boontjes, uien of wortel. Goed blijven verzorgen tijdens de zomervakantie en daarna samen opeten.

10. Organiseer een picknick

Buiten eten is zo veel leuker dan binnen. Pak broodjes, beleg, bestek en lekkers in een mandje of een zak en neem het mee naar buiten. Leg ergens een kleedje neer en eet het gezellig samen op. Hoeft niet eens in een bos, in de tuin is net zo gezellig.

11. Verstoppertje in het bos

Binnen verstoppertje spelen is lang niet zo spannend als in het bos of in het park. Zorg dat het bos niet te groot is, om verdwalen te voorkomen 😉

12. Schelpen zoeken

Ben je gezegend met een huis in de buurt bij het strand, dan is het makkelijk om de auto (of fiets) te pakken voor een middagje schelpen zoeken op het strand. De vondsten kunnen weer gebruikt worden voor knutsels of het rijgen van een ketting.

13. Blikgooien

Verzamel oude blikken en pak er een tennisbal (of zachtere bal) bij voor het echte kermiseffect. Als je meerdere kinderen hebt is een wedstrijdje zo geregeld.

14. Vliegeren

Staat er genoeg wind? Dan is vliegeren een topbezigheid. Grote kans dat je kids het eerst even moeten leren, maar als ze het eenmaal onder de knie hebben is er geen houden meer aan. En oh ja, je kunt buiten aan de tuintafel ook nog een vlieger knutselen, als je de geest hebt.

15. Koekhappen

Hang een waslijn op, en bind daar koek, appels of andere stukjes fruit aan vast. Laat je kids ze eraf happen, wie de meeste stukjes eraf weet te halen wint. Regel numero uno: handen op de rug!

16. (Zand)kastelen bouwen

Deze is altijd leuk voor op het strand. Als het zand goed plakt dan. Versier de kastelen met stokken, schelpen en ander moois uit de natuur voor een prachtplaatje.

17. Houd een waterballonnen gevecht

Het moet wel lekker weer zijn voor een waterballonnen gevecht in de zomervakantie, maar als het zonnetje schijnt kun je je kinderen niet blijer maken dan met waterballonnen.

18. Vissen

Vissen is ontspannend en spannend tegelijk. Neem een tas vol lekkere broodjes en drankjes mee en je middag kan bijna niet relaxter. Helemaal leuk als je ook nog een visje aan de haak slaat. Wel weer netjes terug gooien 😉 Zelf een hengel maken van een stok met een touwtje, werkt ook. En dan hoef je niet eens water in de buurt te hebben, want een middag rondrennen met een hengel, is voor kleintjes vaak ook al een succes.

19. Maak een verfschilderij

Iedereen heeft wel een oud laken in de kast liggen. Spreid het uit op een grote vlakte en laat je kinderen met handen (en voeten als je wilt) in de weer gaan met verschillende kleuren vingerverf. Kunnen ze zowel hun creativiteit als hun energie kwijt.

20. Hutten bouwen

Met dekens, kartonnen dozen en een goede struik is een degelijk hutje zo gebouwd. Sla voldoende snacks in en je kinderen zijn klaar voor een zomervakantie middagje overleven in de wildernis.

21. Stenen zoeken en versieren

Zoek onder struiken en op straat naar de mooiste stenen, en versier ze daarna met pennen, stiften en verf.

22. Maak wolkenkunst

Je kunt zo veel moois zien in de wolken. Maak er foto’s van, print ze en laat je kinderen er figuren van maken. Dino’s, olifanten of andere objecten; alles is mogelijk, zolang je je fantasie aan het woord laat.

Waarom onze kinderen zo veel baat hebben bij de natuur en buiten zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
22 x dingen om buiten te doen nu het zomervakantie is
Sluiten