5 zorgen die je partner waarschijnlijk heeft als jullie proberen zwanger te worden

Relatie Redactie 4 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

Zwanger worden is een spannend proces. Maar het kan ook leiden tot veel onzekerheid, frustratie en verdriet als het niet meteen lukt. Dat deze gevoelens alleen door het hoofd van aanstaande moeders spoken, is niet juist. De zorgen die je partner heeft worden niet altijd gedeeld, maar zijn er zeer zeker wel.

De sleutel tot meer rust in je hoofd, zowel voor jezelf als voor je partner, is communicatie. Toch zijn partners vaker gesloten over hun gevoel gedurende dit proces, omdat ze soms vinden dat ze geen recht hebben op de frustraties die jij misschien wél voelt en uit. Zij zijn immers niet degene die het kind moeten dragen, vinden ze.

Zorgen die je partner heeft als jullie zwanger willen worden

De onderstaande vijf zorgen spelen echter vaker door het hoofd van je partner dan je denkt.

1. Ben ik wel klaar voor een baby?

Een redelijke angst die veel partners hebben, omdat ze zich simpelweg nog geen voorstelling kunnen maken van hoe jullie gezin er uit ziet met een kind. Waar jij mogelijk misschien al zwanger bent, of je het gevoel hebt helemaal klaar te zijn voor een zwangerschap, kan dit bij je partner anders zijn. Het is voor hen moeilijk om voor te stellen hoe hun leven gaat veranderen. Dit komt deels omdat hij of zij het kind niet zelf draagt.

Pols eens bij je partner hoe hij of zij zich voelt over dit nieuwe project, en of er bijvoorbeeld behoefte is aan meer informatie. Als je eenmaal zwanger bent, kan het bijvoorbeeld geen kwaad om te checken of er behoefte is aan extra info, in de vorm van boeken of meer contact met vrienden die wel al kinderen hebben. Echt helemaal klaar voor een eerste kind ben je misschien wel nooit, maar een goede voorbereiding kan wel rust geven. Ook voor je partner.

2. Ligt het aan mij dat ze niet zwanger wordt?

Dit is vaak de eerste zorg op het moment dat een zwangerschap langer dan gehoopt uitblijft. Deze zorg is voornamelijk van toepassing op de mannelijke partners, omdat zij een belangrijke rol spelen in de conceptie.
Veel stellen beginnen enthousiast aan het proces van zwanger proberen te worden, maar zodra dit langer duurt dan verwacht, kan de onzekerheid toeslaan. Bij ongeveer 1/3e van alle gevallen waarbij een zwangerschap uitblijft, is de reden te herleiden naar de man. 1/3e van de problemen zijn toe te schrijven aan problemen bij de vrouw. In de laatste gevallen kunnen artsen geen duidelijke oorzaak vinden.

Onzekerheid rondom conceptie komt veel voor, en is in de meeste gevallen niet gegrond. Soms kost zwanger worden simpelweg iets meer tijd. Praat hierover met elkaar, want de kans is groot dat jullie deze onzekerheid delen. Blijft een zwangerschap langer uit dan één of anderhalf jaar? Ga dan eens langs de huisarts. Na een doorverwijzing zal de gynaecoloog of fertiliteitsarts meerdere onderzoeken bij jullie beide doen, om een mogelijke oorzaak te vinden.

3. Wat moet ik doen bij een miskraam?

Helaas komt een miskraam veel vaker voor dan we denken. Ongeveer 1 op de 4 zwangerschappen resulteren in een miskraam of doodgeboorte. Dit is ook deels afhankelijk van de leeftijd van de ouders. Helaas is een miskraam niet te voorkomen. Daarom kan vooral het eerste trimester spannend zijn. Als aanstaande moeder bent je waarschijnlijk constant bezig met je lichaam en wat zich intern allemaal afspeelt in je buik, maar je partner zal deze periode ook erg spannend vinden.

Hoewel je je nooit op het verdriet dat een miskraam met zich meebrengt kan voorbereiden, is het verstandig dat jullie er samen over praten. Dit kan er voor zorgen dat het onderwerp minder zwaar beladen word. Ook zorgt het ervoor dat jullie weten dat jullie altijd bij elkaar terecht kunnen als gevoelens van angst en onzekerheid even overheersen.

4. Hoe steun ik mijn vrouw tijdens haar zwangerschap?

Gierende hormonen, onvoorspelbare moodswings en fysiek ongemak. Het zijn begrippen die elke vrouw die zwanger is geweest wel herkent. Hoe logisch het ook voor jou is dat je lichaam verandert en er een klein mensje in je buik groeit, hoe abstract dit misschien voor je partner is. Het enige wat hij of zij misschien in eerste instantie ziet, zijn jouw emotionele rollercoasters en het feit dat je misschien wat chagrijniger bent.

Dit kan leiden tot behoorlijke miscommunicaties, waarbij je partner zich misschien buitengesloten voelt en geen idee meer heeft hoe hij of zij ervoor kan zorgen dat je happy bent. Leg je partner daarom uit hoe je je voelt, en dat je het zelf soms misschien ook niet eens weet. Dat hij of zij het niet persoonlijk moet opvatten, en dat je eigenlijk niets liever wilt dan steun.

5. Ben ik financieel klaar voor een baby?

De klassieke rollenpatronen zijn in de tegenwoordige tijd gelukkig behoorlijk veranderd. Toch kan het wel zijn dat je partner het gevoel heeft financieel verantwoordelijk te zijn voor jullie groeiende gezin. Zeker in de tijd dat jij zwanger bent en niet of minder kan werken. Dit is één van de meest voorkomende zorgen van partners.

Noemt ook jouw partner het financiële aspect soms terloops, of merk je dat hij of zij zich hier zorgen over maakt? Bied dan aan om samen een financieel plan te maken, toon bereidheid om aanpassingen te doen en geef je partner het gevoel dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor de financiële kant van een baby. Een kind krijgen doe je immers samen!

Wil jij er ook vanaf? Dit zijn de oorzaken van je onzekerheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme