Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 12 sep 2017

Ouders van schoolgaande kinderen maken zich hier het meeste zorgen over

Als je kinderen weer naar school gaan, neemt dat automatisch zorgen met zich mee. Om in kaart te brengen waar die kopzorgen over gaan, is er uitgebreid onderzoek gedaan.

Pesten op nummer één

Je kunt al raden waar ouders de meeste stress over hebben, namelijk pesten. Zowel online pesten als in real life staat hoog op het zorgenlijstje. Uit onderzoek van het National Poll on Children’s Health blijkt dat tweederde van de onderzochte ouders bang zijn dat hun kind gepest gaat worden op school. Eenderde van de ouders is er zelfs bang voor dat dit invloed zal hebben op de thuissituatie.

Internetveiligheid, stress, ongelukken met fietsen en scooters en geweld op school staan daarnaast hoog op de resultatenlijst. Het onderzoek is gedaan onder meer dan 1.500 ouders van over de hele wereld van kinderen onder de 18 jaar, van verschillende afkomst en leeftijd.

9 x de kopzorgen van een moeder met migraine

Internet en stress

Uit het onderzoek bleek dat pesten en internetveiligheid onder elke ouder, ongeacht de afkomst en de leeftijd van hun kinderen, voor de meeste stress zorgt. Andere zorgen hadden meer te maken met de afkomst van de ouders.

Schoolgeweld

Afrikaanse ouders maken zich het meest druk over rassenongelijkheid en alle gevolgen die dit met zich meebrengt. Ook vinden zij schoolgeweld zorgelijkder dan andere ouders. Daarnaast is het opvallend dat Spaanse ouders zich het meeste zorgen maken over dat hun kinderen veel te maken zullen krijgen met stress.

Zorgen over depressies

Ook blijkt uit het onderzoek dat ouders flink bezig zijn met de gezondheid van hun kinderen. Ouders van kinderen onder de 5 jaar oud zijn het meeste bang voor kanker, en ouders van tieners maken zich het meest druk over eventuele depressies bij hun kinderen.

Volgens hoofdonderzoeker Gary Freed is het niet onlogisch dat ouders zich over deze zaken zorgen maken. Het is volgens hem dan ook belangrijk dat ouders te allen tijde goed met hun kinderen praten over hoe het op school gaat, en niet te vergeten: hoe het met hun kinderen gaat.

Deze 9 eigenschappen zorgen ervoor dat iemand je minder aardig vindt

National Poll on Children's Health

Reageer op artikel:
Ouders van schoolgaande kinderen maken zich hier het meeste zorgen over
Sluiten