Redactie
Redactie Kids 21 nov 2014

Zorgt een extra kind voor extra geluk?

‘Zullen we nog een kindje nemen? Gewoon nog één extra, dan zij we compleet.’ Veel koppels houden zich met deze kwestie bezig. Zodra ze eenmaal aan kinderen zijn begonnen, kan een nieuwe baby het gelukgsvoel alleen nog maar vergroten. Alleen is dat wel zo? Zorgt een extra kind ook voor extra geluk?

Veel moeders zullen volmondig ‘ja’ roepen. Het spreekwoord luidt toch ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’? Wij zijn geneigd dit te geloven, maar wetenschappers menen dat de geboorte van een extra kind niet altijd extra gelukkig maakt.

We hebben het dan niet over een simpele vragenlijst, maar over gedegen wetenschappelijk onderzoek over een periode van twintig jaar! Onderzoekers Mikko Myrskylä en Rachel Margolis, beide verbonden aan het Duitse instituut van demografie, publiceerden recentelijk Happiness: before and after the kids. Hoe gelukkig zijn ouders?

Volgens dit onderzoek…

– zorgt de komst van een eerste kind voor extra geluk
– zorgt de komst van een tweede kind voor extra geluk
– zorgen nóg meer kinderen NIET langer voor extra geluk
– ervaren oudere koppels (tussen 35 en 49) een hogere piek dan jongere koppels (23 tot 24)

Tja, daar schrokken wij toch wel even van. Hoezo wordt je niet gelukkig van een derde of vierde kind? De onderzoekers baseren zich op een tijdelijk piekend geluksgevoel. Deze piek duurt ongeveer een jaar en neemt dan geleidelijk weer af. Zodra je al twee kinderen hebt, zo concluderen de onderzoekers, maakt de komst van een derde kind minder indruk. Het nieuwe is ervan af. Daarbij zouden ouders op dit punt meer stilstaan bij de financiële gevolgen.

Dit onderzoekt vertelt ons dus indirect dat het ideale gezin uit één of twee kinderen bestaat. Wij vragen ons af: ben jij het hiermee eens? En is bij het krijgen van de derde ‘het nieuwe’ er inderdaad af?

Reageer op artikel:
Zorgt een extra kind voor extra geluk?
Sluiten