Melissa Eissens
Melissa Eissens Gezondheid 26 dec 2017

Overstappen van zorgverzekering met je gezin (waar je op moet letten en hoe je kosten bespaart)

Past je huidige zorgverzekering wel goed bij jou en je gezin? Heb je echt alles nodig of betaal je nu onnodige kosten? Tot 31 december kun je nog overstappen. Wij leggen het voor je uit.

Eén zorgverzekering gezin

Sommige gezinnen vinden het handig om te kiezen voor één zorgverzekeraar voor het hele gezin. Dat is makkelijk en overzichtelijk. Het kan fijn zijn om bij dezelfde aanbieder verzekerd te zijn.

Maar let er wel op dat ieder mens andere zorg nodig heeft. Een zorgverzekering moet passen bij je persoonlijke situatie, dus ga van tevoren goed na of jullie allemaal wel dezelfde dekking nodig hebben.

Vergelijk de verschillende pakketten die zorgverzekeraars aanbieden voor gezinnen. Deze kunnen dan dekkingen bevatten voor bijvoorbeeld orthodontie, fysiotherapie en uitgebreide tandarts dekking. Maar ook gezinsuitbreiding kan dan extra verzekerd zijn, denk hierbij aan extra vergoedingen voor kraamzorg en een ziekenhuisbevalling.

Apart verzekeren

Het is geen gek idee is om voor ieder een eigen zorgverzekering te kiezen. Zo voorkom je dat jij of je partner over- of onderverzekerd is. En dat je onnodige kosten betaald.

Voor je kinderen is het net als voor jezelf, verplicht om verzekerd te zijn. Zij worden meeverzekerd in het gezinspakket of bij een van de ouders als je ervoor kiest om je apart te verzekeren.

Wat heb je écht nodig

Wat jij als gezin nodig hebt, kunt je het beste zelf beoordelen. Ga eerst na wat jullie in het dagelijkse leven nodig hebben. Ziekenhuisopname en dokterskosten zitten bijvoorbeeld al standaard in het basispakket.

In de basisverzekering kun je niets toevoegen of verwijderen. In de aanvullende verzekeringen kun je dat wel. Deze zijn wel wat prijziger, maar voor sommige gezinnen wel van belang.

Aanvullend verzekeren

Bepaalde zorg zoals fysiotherapie wordt maar beperkt vergoed door de basiszorgverzekering. Wanneer je extra dekkingen wilt zoals voor allerlei therapieën of zorg in het buitenland, dan is het verstandig om je ook nog aanvullend te verzekeren.

Het je oudere kinderen in de tienerleeftijd? Dan is orthodontie dekking als aanvulling relevanter dan wanneer je jongere kinderen hebt.

Vergelijk zorgverzekeraars

Neem de tijd om even te gaan zitten rekenen en om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Een zorgverzekeraar vergoedt bijvoorbeeld 90% van een beugel voor je kind en een andere maar 75%. Een beugel kost rond de 2500 euro dus qua eigen bijdrage kan dit flink oplopen. Je kunt goed vergelijkingen doen op Independer.nl, hoyhoy.nl, consumentenbond.nl/zorgverzekering of overstappen.nl.

Maak goed gebruik van de filters in de zorgvergelijkers op internet, zo kun je eenvoudig vinden welke verzekeraar het beste bij je gezin en wensen past.

Gezinsuitbreiding

Let hier ook op bij gezinsuitbreiding. Als je al een kind hebt en de tweede komt eraan moet je goed letten op dekking voor kraamhulp. Kraamhulp zit in het basispakket maar er geldt een wettelijk verplichte eigen bijdrage van 4 euro per uur.

Ga na hoeveel kraamhulp je nodig had bij je eerste kind en hoeveel je dit keer nodig denkt te hebben. Misschien betaalde je de eerste keer te veel en kun je nu een voordeligere kraamhulppolis aanvragen.

Kinderen tot 18 jaar

Voor kinderen tot 18 jaar zit eigenlijk alle noodzakelijke zorg in het basispakket. Zij worden automatisch meeverzekerd op de polis van een van de ouders. Dit betekent ook dat alle aanvullende verzekeringen gebruikt kunnen worden voor de kinderen.

Het is verstandig kinderen mee te verzekeren op de polis van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering. Meestal kun je er als ouders zelf voor kiezen op welke polis je kinderen worden bijgeschreven, dat hangt af van de zorgverzekeraar. Het kan zijn dat een zorgverzekeraar je kind(eren) bijschrijft bij de voordeligste polis van een van de ouders.

De belangrijkste dekkingen waar ouders met kinderen op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering gezin zijn: orthodontie, een tandartsdekking en fysiotherapie.

Kinderen vanaf 18 jaar

Zodra je kind 18 jaar is moet deze een eigen verzekering hebben. Kijk hierbij dus weer naar de wensen en zorgen die jouw kind nodig heeft. Kies een pakket die het beste bij de persoonlijke situatie past, denk bijvoorbeeld ook aan een studentenpakket.

Een kind van 18 heeft ook recht op zorgtoeslag. Dit is een bijdrage om de kosten van de zorgverzekering beter betaalbaar te maken.

LEES OOK: Ouders van schoolgaande kinderen maken zich hier het meeste zorgen over.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Consumentenbond

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Overstappen van zorgverzekering met je gezin (waar je op moet letten en hoe je kosten bespaart)
Sluiten