Zou deze kleine leugen je relatie echt sterker kunnen maken?

Van jongs af aan is het ons met de paplepel ingegoten om niet te liegen. Eerlijkheid duurt tenslotte het langst. Nieuw onderzoek wijst uit dat er echter één kleine leugen is die je misschien maar eens zou moeten toepassen in je relatie…

Amerikaanse onderzoekers deden jaren terug een proef met zo’n tweehonderd stelletjes. Zij kregen vragen over de kwaliteit van hun relatie, denk aan vragen als ‘Hoe aardig is je partner?’ en ‘Hoe vaak zoekt je partner ruzie met je?’. En wat bleek? Liegen (tegen jezelf) daarover was zo slecht nog niet…

Benieuwd waarom? In deze Science of Us video check je de uitleg:

Naast de vragen over hun relatie, moesten de stelletjes ook zeggen over wat voor eigenschappen hun droompartner zou beschikken. Een groot deel meldde dat de eigenschappen van hun huidige partner vrijwel gelijk waren aan die van een droompartner. Ze noemden goede eigenschappen van hun partner waarin de partner zichzelf helemaal niet herkende. Kortom: deze stellen maakten zichzelf wijs dat hun partner vrijwel perfect was.

En wat bleek? De stelletjes die tegen zichzelf logen over de kwaliteiten van hun partner, bleken jaren later uiteindelijk gelukkiger in hun relatie dan ‘realistische’ stelletjes. En dit heeft dus weer alles te maken met positieve gedachtes. Als we hoge verwachtingen van iemand hebben en diegene op een voetstuk plaatsen, dan hebben die mensen de neiging om aan die verwachtingen te voldoen. Die persoon gaat zich dan gedragen op de manier dat de ander graag zou willen (what happend to iedereen in zijn waarde laten?).

Breekpunt

In elke relatie komt het moment dat je erachter komt dat je partner over eigenschappen beschikt die jou niet aanstaan. Je kunt dan twee dingen doen: of je verbreekt de relatie of je schuift deze in jouw ogen slechte eigenschappen onder het tapijt. Vaak kiezen mensen voor het laatste. In dat geval worden de slechte kanten geminimaliseerd en de positieve kanten opgehemeld. Deze ‘positieve gedachte’ versterkt het gevoel van zekerheid en stabiliteit binnen een relatie.

Hmm… zou het echt zo makkelijk zijn als in de video beschreven is? We zijn benieuwd naar jouw reactie! Praat mee op Facebook.

Lees ook: Dít is de leeftijd waarop kinderen het meest liegen >>

Reageer op artikel:
Zou deze kleine leugen je relatie echt sterker kunnen maken?
Sluiten