Mercy Hiltrop
Mercy Hiltrop Algemeen 4 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Zou je ze altijd wel klein willen houden? Nee joh, grote(re) kinderen zijn hartstikke leuk

Ja, het is een cliché maar oh zo waar: de tijd gaat snel en voor je het weet is je kind groot. Moet je er niet aan denken dat jouw kleintje straks niet meer schattig is, maar stoer en onafhankelijk? Een troost: ik weet uit ervaring dat het hebben van grote(re) kinderen hartstikke leuk is. En er zitten nog eens heel wat voordelen aan ook.

Grote kinderen…

1. zorgen ervoor dat je precies weet wat hot is en wat niet

De nieuwste kledingtrends, de coolste muziek en de meest populaire vloggers; jij bent he-le-maal up-to-date met kinderen die wat ouder zijn. Voor je het weet zing je de teksten van Broederliefde en collega’s foutloos mee. Wat kinderen dan weer heel gênant vinden, weet ik uit ervaring.

2. vermaken zichzelf met vriendjes en vriendinnetjes

Playdates waarbij de tijd lijkt te kruipen omdat je kind en het meegenomen vriendje geen ideale combi blijken te zijn, zijn verleden tijd. In plaats daarvan heb je soms geen idee meer wie er in en uit lopen. Maakt niet uit, als jij er maar geen last van hebt.

3. hoef je niet meer te halen en te brengen

Nou ja, naar het eerste schoolfeest misschien of als het heel hard regent, maar die eindeloze ritjes naar voetbal, zwemles en school zijn niet meer nodig. En geloof me, al dat taxiën ga je niet missen.

4. kun je naar de winkel sturen

Oh nee, er is geen brood meer. ‘Lieverd, wil jij even naar de winkel fietsen?’ ‘Oké, dan mag je meteen wat lekkers kopen.’ Werkt altijd. Zeker bij eeuwig hongerige (pre)pubers.

5. kiezen zelf hun kleding uit

Je kind die weigert aan te trekken wat je hebt klaargelegd of nog in een onderbroek rond rent als je deur al uit had moeten zijn? Geen last meer van. Je zoon of dochter heeft inmiddels een eigen smaak en doet sowieso niet meer aan wat jij wilt. En met een beetje mazzel gaat hij het binnenkort nog zelf kopen ook met z’n kleedgeld.

6. vinden logeren het leukste dat er is

Als het aan je kind ligt, wordt er liefst elk weekend gelogeerd met een vriendje of vriendinnetje. Dit betekent dat het soms volle bak is, maar ook dat je – als je het een beetje goed plant – soms een leeg huis hebt. En dat is op z’n tijd best lekker. Waar is het feestje? Hier…

LEES OOK: Je weet dat je kind in de puberteit zit als…

7. hebben geen oppas meer nodig

En toen kwam de dag dat onze oudste ongeveer even oud was als het oppasmeisje van 15 dat op de bank zat. Hier klopte iets niet. Vanaf toen mochten de kinderen ’s avonds – mits niet te laat en te ver – alleen thuis blijven. Overdag kon dat al eerder natuurlijk. Scheelt een hoop geld en geregel, kan ik je vertellen. Hoe fijn is dat?

8. kunnen een normaal gesprek voeren

Natuurlijk zijn gesprekjes met peuters en kleuters schattig, maar met grote kinderen kun je over van alles en nog wat praten. En je hoeft ook niet meer zo erg op te letten wat je zegt. Hoewel; hoe groter ze worden, hoe groter ook die oren. En dat is niet altijd handig.

Heb je al een echte puber in huis? Deze dingen moet je dan zeker weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zou je ze altijd wel klein willen houden? Nee joh, grote(re) kinderen zijn hartstikke leuk
Sluiten