Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 13 nov 2014

Zou jij een week op een ander continent verblijven?

Fammes Muriel is voor een week in Nederland. Om haar collega’s te ontmoeten, te spreken op een groot online congres en en passant haar familie en vrienden te zien. Zonder de kinderen. Die blijven in Zuid Afrika bij de au pair…

Ik kus mijn kinderen nog een keer en geef ze een extra knuffel. Nummer 2 zegt: ‘Mama, ik ga je 185-veel missen’ en de tranen springen al in mijn ogen. Mama gaat een weekje weg. Naar Nederland, voor haar werk.

Weekdier

Nu ben ik eigenlijk helemaal niet zo’n weekdier (en dit bedoel ik heel positief!) Sterker nog, over het algemeen zit ik meer aan de koele, nuchtere kant van het moederschap. Een laat-maar-waaien of scharrelkipmoeder die haar kinderen veel zelf laat ontdekken en daar een beetje tussendoor manouvreert.

Twee au pairs

Maar dit is anders. Ik woon in Zuid Afrika (lees 12 uur vliegen, lees ander continent, lees AFRIKA) en mijn kinderen blijven een week lang grotendeels bij mijn au pair. Mijn man komt namelijk ook naar Nederland. Goed, ik heb voor de gelegenheid twee au pairs geregeld. Twee Nederlandse dames die met mijn kinderen kunnen lezen en schrijven, maar het knaagt…

Niet lang geleden ging een moeder hier naar Europa en stiekem had ik er wel een mening over (iets in de trant van: ‘dat doe je toch niet’), maar nu ik het zelf doe heb ik allerlei redenen om in mijn straatje te bedenken waarom het wel kan. En waarom het juist goed is.

Criminaliteit

En toch geeft het me een unheimisch gevoel. Stel dat. Stel dat er iets gebeurt. Ik ben als de dood voor kleine kinderen en water. Ze rijden hier als gekken soms en dan is er het aspect veiligheid. We zitten in een veilig huis, maar Zuid Afrika behoort bij de landen met de hoogste moord en criminaliteit cijfers ter wereld.

Het roept bij mij de vraag op of het het waard is om een continent tussen jezelf en je kinderen te zetten voor een week me-time

Het antwoord op bovenstaande quote is Ja. En dat schrijf ik terwijl ik net terug ben op mijn honk in Kaapstad. Ik heb een geweldige week gehad waarin ik voor een grote zaal het succes van Famme mocht presenteren, mijn familie en vrienden heb gezien en weer verliefd ben geworden op mijn man. Ik ben een 10 x leukere moeder dan een week geleden. Het heeft me meer dan goed gedaan om even ‘verlost’ te zijn van de continue gespannenheid van het moederschap. Het opletten, het politie agentje spelen en het strijden over regels in huis. Ik ben al bijna twee jaar non-stop met de kinderen en de afstand heeft ervoor gezorgd dat ik ben gaan nadenken over hoe ik en wij de opvoeding aanpakken. Ik wil nog liever en positiever zijn en mijn kinderen meer 1 op 1 aandacht geven.

Foodhallen Amsterdam

Vriendin, collega, minnares

Ik heb tijd gehad om naast moeder een week weer vol vriendin te zijn (etentje met tien vriendinnen), collega (redactie uitje met mijn team), vrouw (romantisch weekend in het Andaz hotel op de gracht in Amsterdam) en minnares (van diezelfde man als waar ik vrouw van ben, for the record) en ik vind mezelf de leukste versie als al deze aspecten ten volle benut worden. Een week heb ik verliefd rondgelopen. Terwijl ik met de man hip aan het doen was bij de foodhallen in Amsterdam West (aanrader!) kwamen er foto’s en een skype call binnen van de kinderen. Ze misten ons maar het ging goed.

Ik zeg het terwijl ik net terugben en het ook goed is blijven gaan, maar liever nog blijf ik mijn volgende break van het moederschap wat dichter in de buurt.

Rest mij de vraag aan jullie. Wat zou jij doen? Laat het me hier weten.

Reageer op artikel:
Zou jij een week op een ander continent verblijven?
Sluiten