Anne Broekman
Anne Broekman Kids 26 jan 2017

Gratis babyspullen en wiegje voor alle jonge ouders. Straks ook in Nederland?

In Finland gebeurt het al decennia lang: ouders van pasgeboren kindjes krijgen een kartonnen doos vol met babyspullen die ook als wieg te gebruiken is. Ook moms en dads in Amerika worden hier binnenkort mee verblijd. Wanneer zijn wij aan de beurt?

Al sinds 1938 luidt het Finse beleid dat alle ouders na de geboorte van hun baby van de overheid een kartonnen doos ontvangen. Hierin zitten onmisbare basisspullen als kleertjes, luiers en speeltjes. Hartstikke leuk natuurlijk, maar is het vooral de doos zelf waar ouders gretig gebruik van maken. Die is namelijk zo ontworpen dat je ‘m als wiegje kunt gebruiken, inclusief klein matrasje plus beddengoed. Sinds de invoering van deze doos is het aantal baby’s dat sterft aan wiegendood flink afgenomen. Goed nieuws, dat ook in andere landen is opgevallen. Zo krijgen ouders in de Amerikaanse staat New Jersey voortaan ook zo’n baby box.

LEES OOK: Kans op wiegendood verminderen? Houd je baby minstens een jaar bij je op de slaapkamer

Hier aan de kust

De Amerikaanse baby box bevat net als het Finse voorbeeld broodnodige basisspullen als pampers, billendoekjes en rompers en is uiteraard als wiegje te gebruiken. Leuk detail: op de doos staan illustraties van de kust van New Jersey – de welbekende Jersey shore. Ook in Schotland ontvangen ouders zo’n doos en in Canada zijn er vergevorderde plannen. Well done!

Wat vind jij, moeten deze dozen ook in Nederland ingevoerd worden? Praat met ons mee!

Eindelijk rust in de tent: Is dit kussen dé oplossing voor baby’s die maar niet willen slapen?

Bron beelden: Baby Box Co

The Independent

Reageer op artikel:
Gratis babyspullen en wiegje voor alle jonge ouders. Straks ook in Nederland?
Sluiten