Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 5 feb 2016

Zou jij net als deze celeb gaatjes in de oren van je baby laten prikken?

Als je wil dat de halve wereld over je heen valt, dan hoef je alleen maar een foto te plaatsen van je baby die net gaatjes in haar oren heeft gekregen. Vraag het maar aan de Britse Katie Price, model annex tv-bekendheid.

Katie deelde op Instagram een foto van haar 18 maanden oude dochtertje met net geprikte gaatjes in haar oren. Genoegen reden voor de halve goegemeente om dit en masse te veroordelen.

Verhitte discussie

Katie was eerder deze week in een tv-programma te gast waarin het ‘gaatjes prikken in de oren van baby’s’ een item was. Vervolgens plaatste Katie na de show deze foto. Er ontstond direct een verhitte discussie tussen voor- en tegenstanders onder de desbetreffende foto. Sommige mensen verdedigden Katie’s keuze, maar anderen hadden er geen goed woord voor over. Een greep uit de reacties die Katie kreeg onder de foto van haar dochter Bunny:

‘Met alle respect, maar het is een geweldige manier om meisjes op een heel jonge leeftijd te leren dat hun lichaam niet van henzelf is. Ik werkte ooit in een winkel waar we gaatjes prikten en liep letterlijk naar een andere ruimte als een baby gaatjes in haar oren kreeg. Verschrikkelijk! Hoe dan ook; het is jouw beslissing en ik respecteer die, maar dit is mijn mening.’

‘Als mensen zeggen: ik zie het probleem niet, dan is dat omdat zij het probleem ZIJN. Een vorm van kindermishandeling. Hoe kun je iemand BETALEN om je kind pijn te laten doen zonder reden?’

‘Je hebt gaten in je kind laten prikken onder het mom van ijdelheid. En je hebt niet gewacht tot ze op een leeftijd was waarop ze zelf kan beslissen. Dit is een egoïstische beslissing.’

‘Wat een aandachttrekkerij! Waarom vraag je eerst in een tv-programma naar de mening van mensen over dit topic en vervolgens doe je het toch. Dan kun je er toch op wachten dat je kritiek krijgt. Ik ben het totaal oneens met het pijn doen van je baby als het niet nodig is [ziek].’

Keuzes maken

Maar: heeft het prikken van gaatjes inderdaad iets weg van kindermishandeling? Of is dat echt totaal iets anders? Tegenstanders vinden dat kinderen oud genoeg moeten zijn om zelf te kunnen beslissen of ze het willen. Voorstanders zijn van mening dat ouders juist continu keuzes maken voor hun kinderen. Dus waarom bij dit onderwerp niet?

Fysiek en emotioneel

Katie’s keuze om gaatjes in de oren van haar 18 maanden oude baby te laten prikken, zal niet ieders keuze zijn. Maar om deze beslissing nou over één kam te scheren met de duizenden kinderen die elke dag worden blootgesteld aan échte kindermishandeling – die echte wonden oplevert, zowel fysiek als emotioneel. Hm… ik weet niet, misschien slaan de Britten daar de plank dan toch een beetje mis. Je bagatelliseert op die manier bijna echt misbruik, als je dit soort dingen met elkaar gaat vergelijken.

Geen polonaise

Aan de andere kant: waarom zou je inderdaad niet wachten tot je kind er zelf over kan beslissen? Ik was zelf zeven toen er met een gaatjespistool in mijn oren werd geprikt. Geen trauma, geen pijn. En geen spijt. Ben ik dus een voor- of tegenstander? Ik laat de keuze bij de moeder/ouders, maar als ik zelf een meisje had gehad, aan haar oren geen polonaise. Althans, tot ze zeven is dan.

En jij, heeft jouw dochter al gaatjes in haar oren? En kon ze daar al zelf over beslissen toen ze die kreeg? Praat mee op Famme’s Facebook.

De discussie over ‘wel of geen kindermishandeling’ laaide al eerder op.>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zou jij net als deze celeb gaatjes in de oren van je baby laten prikken?
Sluiten