Zoveel bespaar je tijdens de Nationale Week Zonder Vlees

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Bijna iedereen weet wel dat vlees slecht is voor het milieu, en daarnaast ook niet de allergezondste voeding ter wereld is. En er zitten heel veel voordelen aan een weekje het vlees van je menu skippen. 

Van carnivoor naar flexitarier

Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Waar vlees vroeger stond voor luxe en aangeprezen werd als erg belangrijk, weten we nu dat dat niet zo is. Maar alsnog eten we nog steeds 50% meer vlees dan het Voedingscentrum aanraadt. Aangeraden wordt om voor een zogenoemd flexitarisch eetpatroon te kiezen. Vlees en vis wordt afgewisseld met vegetarisch of zelfs veganistische gerechten. Een dagje vlees laten staan heeft al een enorme impact op het milieu, de mens en dieren. Dit is het resultaat van een vleesvrije week!

130 liter water

Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je ongeveer 130 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees. Gemiddeld gebruik je per douchebeurt van 5 minuten zo’n 40 liter water. Als je elke week het vlees één dagje laat bespaar je bijna 1000 liter water, wat neerkomt op bijna een hele maand douchen.

76 kilometer autorijden

Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, de veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren bespaar je dus ongeveer 76 kilometer rijden met een gemiddelde auto. Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je 565 kilometer autorijden!

770 gram dierenvlees

De gemiddelde vleeseter in Nederland eet zo’n 110 gram vlees per dag: 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees zoals bijvoorbeeld broodbeleg. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees gegeten. Als je het hele jaar door één keer per week geen vlees eet, komt dit op zo’n 6 kilo per jaar neer!

Voedingsstoffen vervangen

Vlees levert belangrijke voedingsstoffen en waarmee rekening mee moet worden gehouden bij de vervanging van vlees. Zo vind je in vlees onder andere eiwit, ijzer, en vitamine B12. Bij het eten van eitwit is het belangrijk om te letten op de de samenstelling van de aminozuren. Aminozuren zijn belangrijk voor het vervoer en opslag van alle voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen moeten dus vervangen worden, wil je geen tekorten oplopen.

Wat dan wel?

Het Voedingscentrum adviseert om 100 gram vlees te vervangen door 2 eieren, 100 gram vleesvervanger, 100 gram tofu, 135 gram peulvruchten of 25 gram noten. Voorbeelden van vleesvervangers zijn bijvoorbeeld tofu, tempeh, vegetarische burgers, balletjes, worst of ‘nuggets’. Bij peulvruchten kun je denken aan kikkererwten, linzen, kidneybonen, zwarte bonen, boterbonen, pintobonen of cannellibonen. Als je het vlees wilt vervangen voor noten, dan kun je denken aan walnoten, halzenoten, cashewnoten, amandelen, pistachenoten of macadamianoten.  

Welke eieren kopen?

Eieren horen tot een bijzondere categorie als je kijkt naar het dierenwelzijn. Om eieren te produceren, worden er namelijk niet alleen legkippen geboren, maar ook hanen. In Nederland worden de mannelijke kuikentjes vrijwel meteen na de geboorte gedood, omdat zij geen eieren leggen én minder vlees produceren dan vleeskuikens – en dus niet bruikbaar zijn. Let op dat je eieren koopt van bedrijven die hier anders mee omgaan, om écht een steentje bij te dragen.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zoveel bespaar je tijdens de Nationale Week Zonder Vlees
Sluiten