Drink jij te veel koffie? Zoveel koffie heb je nodig om alert te blijven, volgens onderzoek

De één is al hyper na een cappuccino op de vroege morgen, de ander kan makkelijk zes dubbele espresso per dag aan. Hoe goed je tegen caffeïne kunt, verschilt duidelijk per persoon. Maar hoe weet je of jouw koffiegewoontes nog gezond zijn? Wetenschappers hebben nu een methode ontwikkeld om te testen hoeveel koffie je nodig hebt om alert te blijven, zonder negatieve effecten op je gezondheid.

Wetenschappers doen al decennialang onderzoek onder militairen uit de VS, die met hun beroep natuurlijk vrij gemakkelijk een slaaptekort oplopen, maar toch alert moeten blijven. 40 procent van de mensen in het leger krijgt zelfs minder dan vijf uur slaap per nacht. Doel van het onderzoek was dan ook om uit te zoeken hoeveel koffie je nodig hebt om wakker te blijven en wanneer je die het beste kunt drinken – gebaseerd op hoeveel slaap je hebt gehad en hoe je lichaam reageert op caffeïne.

Om dat te berekenen, zijn heel veel verschillende testjes gedaan. De onderzoekers maken bijvoorbeeld onderscheid tussen mensen die lang achter elkaar te kort slapen, en militairen die één nacht gewoon weinig nachtrust krijgen of hebben gehad.

Zoveel koffie heb je nodig om alert te blijven

We moeten je wel teleurstellen: de tool die is ontwikkeld om de optimale hoeveelheid caffeïne voor jouw lichaam en situatie te berekenen, is helaas nog niet beschikbaar. Binnenkort wordt er hopelijk wel een app of website van gemaakt. Tot die tijd moeten we het doen met de richtlijnen voor ‘de gemiddelde mens’ die we vonden op Bustle:

  • Als je standaard slechts vijf à zes uur slaap krijgt, zorg dan voor twee kopjes koffie met zo’n 100 mg caffeïne in de ochtend, en vier uur later nog eens twee.
  • Als je over het algemeen goed slaapt, maar nu langer wakker moet blijven dan normaal (bijvoorbeeld omdat je een deadline af moet maken), drink dan twee kopjes van dezelfde relatief slappe koffie als je aan je werk begint.

Bustle

Reageer op artikel:
Drink jij te veel koffie? Zoveel koffie heb je nodig om alert te blijven, volgens onderzoek
Sluiten